Castelul Huniade şi Cetatea Medievală Bistrița, printre obiectivele care vor fi renovate cu bani din PNRR

0
Publicat:

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat, marţi, 27 noi contracte în valoare de 43,7 milioane euro pentru restaurarea unor obiective naționale de patrimoniu.

Mai multe obiective nationale vor fi restaurate prin PNRR, Foto: Arhivă Adevărul
Mai multe obiective nationale vor fi restaurate prin PNRR, Foto: Arhivă Adevărul

,,Astăzi, la sediul Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), au fost semnate 27 contracte de finanțare pentru modernizarea și reabilitarea unor situri turistice ce fac parte din programul „România Atractivă”.”, au transmis reprezentanţii MIPE.

Obiectivele finanțate sunt incluse în 9 din cele 12 rute ce vor fi finanțate prin Componenta 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Până anul trecut, nimeni nu se încumeta să investească în clădiri de patrimoniu, chiar dacă ele sunt esența identității noastre. Din 2022, am lansat primele apeluri de proiecte și am semnat primele contracte de finanțare care aduc România Atractivă la viață și va fi un punct de referință internațional. Vorbim despre obiectivele cuprinse în cele 12 rute turistice și culturale ale Componentei 11 din PNRR, prin care vom investi 137,6 milioane euro pentru restaurarea a 256 obiective de patrimoniu și 9,6 milioane de euro pentru promovarea unor rute turistice unice în Europa. Contractele pe care le-am semnat astăzi au, pe de o parte, o însemnătate economică pentru că vor aduce, fără îndoială, mai mulți turiști în România și vor stimula investițiile private în activitățile turistice din zonele respective.”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Castelul Huniade, Cetatea Medievală Bistrița și mai multe biserici de lemn, printre obiectivele restaurate

Valoarea totală a contractelor semnate astăzi este de 43,7 milioane euro, din care vor fi finanțate, în total, 69 de obiective turistice și culturale:

Ruta Castelelor – 8,92 mil. euro prin care se vor finanța Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului și Castelul Sturdza – Mănăstirea Miclăușeni;

Ruta Cetăților – 4,82 mil. euro din care vor fi finanțate Cetatea Medievală Bistrița (municipiul Bistrița) și Cetatea Șinteu – Piatra Șoimului (oraș Aleșd);

Traseul castrelor romane – 4,77 mil. euro din care vor fi realizate investiții în Castrul roman Gilău și Castrul roman Drajna de Sus;

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 6,54 mil. euro pentru restaurarea patrimoniului cultural al Mănăstirii Humor și restaurarea ansamblului Mănăstirii Râşca;

Ruta bisericilor de lemn – 2,38 mil. euro pentru biserica de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului” (Parohia Cotești), biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” (comuna Săliștea), ansamblul bisericii ,,Cuvioasa Parascheva’’ (Parohia Precista Tg. Ocna) și patrimoniul cultural al bisericii de lemn din Mănăstioara (Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Cel Nou de la Suceava”);

Ruta Sf. Ladislau – 3,79 mil. euro prin care se vor finanța Biserica Romano-Catolică Sfânta Maria (Parohia Romano-Catolică Baia Sprie) și Biserica Reformată Daia (Parohia Reformată Daia);

Ruta curiilor – 3,38 mil. euro pentru Conacul Gyárfás (Orașul Cristuru Secuiesc) și Castelul Bánffy (Parohia Reformată Nușfalău);

Ruta culelor – 5,67 mil. euro prin care se vor finanța Ansamblul “Cula Călețeanu”, Cula Zătreanu, Cula Nistor, Cula Sf.Mina – Orchidan și reabilitarea turnului medieval de la Hotărani – Comuna Fărcașele;

Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 3,43 mil. euro pentru patrimoniul vernacular al comunei Petrova (Județul Maramureș), patrimoniul vernacular al comunei Bogdan Vodă (Județul Maramureș), patrimoniul vernacular al comunei Lăpuș (Județul Maramureș), ruta caselor cu arhitectură tradițională din localitatea Râu Sadului, gospodării cu arhitectură tradițională din comuna Straja (județul Suceava); case cu arhitectura tradițională din comuna Hoghilag.

Investiţia 1

Obiectivul Investiției 1 Promovarea celor 12 rute turistice/culturale din cadrul Componentei 11 Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.

Acest obiectiv va fi atins prin două tipuri de activități complementare:

- Restaurarea obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice și culturale;

- Promovarea prin intermediul digitalizării rutelor, marcare, semnalistică, management, marketing, aplicații pentru telefon.

Pentru restaurarea a 187 obiective incluse în cele 12 rute turistice și culturale au fost deja semnate 58 de contracte de finanțare în valoare totală de 93,92 mil. euro, în cadrul apelurilor 1 și 2 de proiecte.

Sursa citată menţionează că platforma digitală ,,România atractivă” finanțată prin PNRR va include peste 750 de obiective turistice și culturale din România

Pentru promovarea celor 12 rute turistice și culturale, acțiunile întreprinse în cadrul contractului de servicii de promovare în valoare de 9,6 mil. euro vizează:

- Digitalizarea valorilor aferente fiecăreia dintre cele 12 rute cultural-turistice;

- Marcarea și semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul fiecărei rute turistice/ culturale;

- Crearea unei oferte culturale integrate prin activitățile de promovare ofertate;

- Promovarea rutelor atât online, cât și offline la nivel național și internațional.

- Promovarea digitală a celor 12 rute turistice se va realiza prin implementarea unui instrument software funcțional, accesibil și atractiv (platforma „România atractivă”).

,,Până în prezent au fost selectate în vederea promovării 277 situri/obiective, respectiv 22 castre romane, 31 cetăți, 15 biserici fortificate, 53 biserici de lemn, 19 mănăstiri din zona Moldovei, 21 castele, 14 curii din zona Transilvaniei, 11 cule, 30 trasee gastronomice tradiționale, 20 obiective de pe ruta Sf. Ladislau, 8 gospodării tradiționale din Delta Dunării și 33 sate cu arhitectură tradițională.", mai arată MIPE.

În total, vor fi promovate 306 obiective incluse în cele 12 rute turistice și culturale, iar pentru alte 450 vor fi identificate sursele online de promovare și la includerea unor link-uri către acestea pe platforma ,,România atractivă”.

Investiţia 2

Obiectivul Investiției 2 Crearea / modernizarea de muzee și memoriale inclusă în Componenta 11 Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență este de a contribui la dezvoltarea turismului cultural prin modernizarea și crearea muzeelor și memorialelor dedicate opresiunii și conflictelor.

Prin această investiție se propune crearea unor centre muzeale diferite de cele existente în România, care vor deveni centrul comunității în care vor fi construite/revitalizate. Toate aceste muzee vor fi concepute sau transformate în conformitate cu cele mai noi tendințe și standarde din domeniu, utilizându-se metode interactive și tehnologii digitale pentru a crea o experiență unică și pentru a asigura accesul tuturor la cultură, la educație, indiferent de locație și proveniență.

În cadrul acestei investiții au fost semnate 8 contracte în valoare totală de 69,88 mil. euro. Componenta 11 – Turism și Cultură din PNRR dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite