Cartelul camioanelor. Comisia Europeană a amendat Daimler, Volvo, DAF şi Iveco cu o suma totală de 2,9 miliarde de euro

0
0
Grupul Daimler, proprietarul Mercedes, a luat cea mai mare amendă, în valoare de un miliard de euro
Grupul Daimler, proprietarul Mercedes, a luat cea mai mare amendă, în valoare de un miliard de euro

Comisia Europeană a amendat producătorii de camioane Daimler, DAF, Iveco şi Volvo/Renault cu o sumă-record de 2,9 miliarde de euro pentru formarea unui cartel timp de 14 ani, timp în care au fixat preţurile şi au coordonat introducerea unor noi tehnologii în domeniul emisiilor, în vreme ce MAN, divizie a Volkswagen, a scăpat de amendă pentru că a dat în vileag înţelegerea.

Cea mai mare amendă a fost impusă grupului Daimler, proprietarul Mercedes, şi s-a ridicat la 1,01 miliarde de euro. Următorul pe listă este constructorul olandez DAF Trucks, care a primit o sancţiune în valoare de 752,68 de milioane de euro.

Volvo, cea mai mare companie suedeză în funcţie de venituri, a fost penalizată cu 670,45 de milioane de euro, iar Iveco, parte a producătorului italian de camioane şi tractoare CNH Industrial, a primit o amendă de 494,61 milioane de euro.

„Nu este acceptabil că MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco şi DAF, care produc, cumulat, 9 din 10 camioane de tonaj mediu şi greu din Europa, au făcut parte dintr-un cartel, în loc să concureze între ei“, a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru Concurenţă.

De asemenea, Scania, tot din Suedia, a refuzat să ajungă la un acord cu Comisia Europeană şi va fi investigată în continuare. Scania este, la rândul său, parte din grupul Volkswagen. 

Constructorul de camioane Renault Trucks este deţinut de către Volvo din anul 2001. Volvo Group este diferit de producătorul de autoturisme de lux Volvo Cars, acesta din urmă fiind controlat de către grupul auto chinez Geely Automobile.

Grupul italian CNH Industrial s-a constituit ca urmare a separării dintre CNH, Iveco şi FPT Industrial din cadrul Fiat Group.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite