Cartelul camioanelor: Marii producători europeni de vehicule de mare tonaj riscă o amendă uriaşă din partea UE. Vizate: Daimler, Volvo, Renault, Iveco şi DAF

0
0

Marii producători europeni de camioane, între care Daimler, Volvo şi Renault, riscă cea mai mare amendă pentru fixarea preţurilor din istoria Uniunii Europene, posibil de peste 1,4 miliarde de euro, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times.

Amenda ar putea fi impusă în următoarele câteva săptămâni, în urma acuzaţiilor că producătorii au fixat preţurile şi s-au asociat pentru a întârzia introducerea unor noi echipamente pentru controlul emisiilor, relatează News.ro.

Amenda ar putea depăşi suma record de 1,4 miliarde de euro impusă unor companii în 2012 pentru fixarea preţurilor la tuburile pentru televizioare şi urmează investigării a şase producători de camioane, în perioada 1997-2011.

Companiile riscă pentru cartel amenzi de până la 10% din veniturile globale, potrivit reglementărilor europene, ceea ce însemnă că penalizările care ar putea fi impuse producătorilor de camioane ar putea totaliza 10,7 miliarde de euro.

Între companii, DAF a alocat 945 milioane de dolari pentru acoperirea penalizărilor, în timp ce Daimler a pregătit 672 milioane de dolari, Iveco 500 de milioane de dolari, iar Volvo 444 milioane de dolari.

MAN, care a colaborat în cadrul investigaţiei, ar putea să scape de amendă, în timp ce Scania nu a alocat fonduri pentru amendă. Atât MAN, cât şi Scania sunt divizii ale grupului german Volkswagen.

Grupul Volkswagen este însă în centrul unui alt scandal, nemţii recunoscând că au instalat softuri care trişează la emisiile de noxe pe 11 milioane de autovehicule. 

Furnizorii de rulmenţi pentru automobile şi camioane au fost amendaţi în 2014 cu o sumă cumulată de 953 de milioane de euro.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri