Carpatica Asig, aproape de faliment. ASF va lua miercuri decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carpatica Asig, companie aflată sub procedură de rezoluţie, este aproape de a intra în faliment, o decizie în acest sens putând fi luată miercuri, când se reuneşte consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit Profit.ro, un raport al Deloitte arată că varianta lichidării presupune costuri cu 150 de milioane de lei mai mici decât continuarea stării de rezoluţie, documentul recomandând varianta falimentului.

Informaţia vine după ce ASF a respins, la începutul lunii iunie, preluarea Carpatica Asig de către firma International Insurance Consortium, înregistrată în Olanda.

Potrivit şefului ASF, vehiculul olandez International Insurance Consortium este constituit mai degrabă din persoane fizice decât din persoane juridice. Indirect, el a lăsat să se înţeleagă că nu este mulţumit de dosarul investitorului.

International Insurance Consortium (IIC), o firmă înregistrată în Olanda cu afaceri în Ucraina, unde a preluat un asigurător local, a anunţat în martie că a ajuns la o înţelegere cu acţionarii Carpatica Asig, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. Astfel, investitorul afirma că vrea să preia integral compania de asigurări locală şi să parafeze tranzacţia până în vară, însă operaţiunea trebuie aprobată de ASF.

Carpatica Asig a intrat în anul 2014 în administrare specială, de numele său fiind legat şi „Dosarul Carpatica“ din justiţie. Ilie Carabulea, patronul asigurătorului, a fost condamnat în luna martie la şase ani şi jumătate de închisoare.

În aceeaşi cauză a fost condamnat şi Marian Mîrzac la 4 ani şi jumătate de detenţie dar şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare, ambii fiind foşti angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Decizia instanţei nu este definitivă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite