Cardurile pentru alimente: când va fi virată prima tranșă din 2024 și când se vor înjumătăți fondurile

0
Publicat:

2,5 milioane de cetățeni vor beneficia și în acest an de carduri sociale pentru alimente și mese calde, potrivit informațiilor oficiale care au precizat și când vor fi virați primii bani.

Cineva ține în mână un  ard social pentru alimente
2,5 milioane de cetățeni vor beneficia și în acest an de carduri sociale pentru alimente

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţa că prima tranşă din acest an pentru voucherele sociale va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie, fiind necesară o actualizare a bazei de date în condiţiile în care a crescut la 2.000 de lei venitul pe care trebuie să-l aibă o persoană eligibilă.

"În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Adrian Câciu a adăugat că următoarea alimentare a cardurilor sociale va avea loc în aprilie. "Până la finalul anului, 6 tranşe, de câte 250 de lei", a completat ministrul.

Acesta a precizat că sunt în jur de 2,5 milioane de cetăţeni care vor beneficia de aceste carduri sociale pentru alimente şi mese calde.

Valoarea cardurilor pentru alimente se înjumătățește

Persoanele singure sau familiile cu venituri reduse vor beneficia până în 2027 cel puțin de sprijin financiar prin alimentarea cardurilor pentru alimente, însă valoarea acestora se va înjumătăți.

Noile măsuri fiscale care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, propun printre altele menținerea finanțării populației vulnerabile prin acordarea de carduri pentru alimente pentru perioada 2024 - 2027.

Concret, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
  • pachete cu produse alimentare.

În ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei.

Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin adresate persoanelor defavorizate, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile trebuiau aprobate prin hotărâre a Guvernului până pe 14 ianuarie 2024.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se ocupă de coordonarea implementării măsurii de sprijin, de contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, de achiziția de produse alimentare și de livrarea acestora.

Tot MIPE trebuie să încheie, în baza prevederilor OUG 115/2023, o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde.

Măsurile de sprijin de mai sus vor fi completate, potrivit ordonanței recente, “cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.

Pentru 2023, tichetele sociale pentru mâncare au avut o valoare nominală de câte 250 de lei și s-au acordat o dată la două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite