Valoarea cardurilor pentru alimente se înjumătățește. De când se aplică măsura

0
Publicat:

Persoanele singure sau familiile cu venituri reduse vor beneficia până în 2027 cel puțin de sprijin financiar prin alimentarea cardurilor pentru alimente, însă valoarea acestora se va înjumătăți.

Cineva ține în mână un card pentru alimente
Cardurile pentru alimente se vor acorda până în 2027 cel puțin, dar valoarea lor va scădea dramatic

Noile măsuri fiscale care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, propun printre altele menținerea finanțării populației vulnerabile prin acordarea de carduri pentru alimente pentru perioada 2024 - 2027.

Concret, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
  • pachete cu produse alimentare.

În ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei.

Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin adresate persoanelor defavorizate, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile trebuiau aprobate prin hotărâre a Guvernului până pe 14 ianuarie 2024.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se ocupă de coordonarea implementării măsurii de sprijin, de contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, de achiziția de produse alimentare și de livrarea acestora.

Tot MIPE trebuie să încheie, în baza prevederilor OUG 115/2023, o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde.

Măsurile de sprijin de mai sus vor fi completate, potrivit ordonanței recente, “cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.

Pentru 2023, tichetele sociale pentru mâncare au avut o valoare nominală de câte 250 de lei și s-au acordat o dată la două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri mici.

Fragment din ordonanța publicată în Monitorul Oficial:

„Art. XLVIII. — (1) Se instituie unele măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024—2027, după cum urmează:

a) tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;

b) pachete cu produse alimentare.

(2) În anul 2024, sprijinul material prevăzut la alin. (1) lit. a) are o valoare nominală de 250 lei, iar în perioada 2025—2027 are o valoare nominală de 125 lei.

(3) Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin structura de specialitate din subordinea acestuia, cu rol de beneficiar al finanțării nerambursabile pentru cheltuielile care urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile și responsabilă de inițierea și implementarea măsurilor prevăzute la alin. (1), coordonează implementarea măsurii de sprijin, contractează serviciile necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, achiziției de produse alimentare și livrării acestora, în condițiile legislației în vigoare privind achizițiile publice.

(4) Ministerul Investiției și Proiectelor Europene, prin structura prevăzută la alin.  (3) încheie, în baza prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, o convenție cu Compania Națională „Poșta Română”— S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(5) Bugetul măsurii de sprijin se stabilește la suma de 5.721.347,64 mii lei, echivalent a 1.150.574.677,23 euro la cursul InforEuro din luna decembrie 2023 cu decontare din fonduri europene nerambursabile, respectiv din cadrul PoIDS 2021—2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile și în limita sumelor alocate cu această destinație.

(6) Categoriile de cheltuieli efectuate cu măsura de sprijin, care nu pot fi decontate din fonduri europene nerambursabile pentru neîncadrarea în categoriile de cheltuieli eligibile, neîncadrarea în categoriile de beneficiari-țintă ai Programului Incluziune și Demnitate Socială, precum și pentru neîncadrarea în alocarea financiară prevăzută rămân cheltuieli definitive ale bugetului de stat, în limita sumelor prevăzute cu această destinație;

(7) Măsurile de sprijin prevăzute la alin. (1) se completează cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică.

(8) Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin prevăzute la alin. (1), regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite