Capcanele în care vor să te prindă furnizorii de electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii casnici trebuie să fie foarte atenţi la condiţiile specificate în contracte dacă vor să-şi schimbe furnizorul de energie
Consumatorii casnici trebuie să fie foarte atenţi la condiţiile specificate în contracte dacă vor să-şi schimbe furnizorul de energie

Eliminarea taxei radio-TV, scutirea de la plata certificatelor verzi şi a taxei de cogenerare sau promisiunea unor pene mai puţine sunt principalele capcane pe care furnizorii de energie le întind consumatorilor care vor să îşi schimbe compania care îi alimentează.

Românii îşi pot schimba furnizorul de energie electrică însă, odată cu liberalizarea treptată a pieţei, apar tot soiul de „oferte“ care sună bine la prima vedere, dar care conţin mai multe capcane.

Între acestea se află diverse artificii prin care se promit preţuri mai mici, cum ar fi eliminarea taxei radio-tv, a cotei de certificate verzi sau a bonusului de cogenerare de înaltă eficienţă, însă aceste oferte nu au bază legală deoarece contribuţiile respective sunt obligatorii pentru orice consumator din România.

„Din totalul facturii, energia în sine, care poate fi negociată, este doar o treime“, avertizează Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Restul înseamnă tarife de distribuţie, de transport, taxe (TVA şi accize), taxa radio-TV sau contribuţiile pentru energia regenerabilă şi cogenerarea de înaltă eficienţă. Iată care sunt cele mai frecvente capcane.

** Taxa radio-TV. Este obligatorie conform legislaţiei actuale, iar dacă vreun furnizor vă face o ofertă care nu include această taxă acest lucru nu vă scuteşte de plata ei.

** Cota de certificate verzi. Dacă un furnizor promite scutirea de la plata certificatelor verzi, care acum reprezintă circa 7% din factură, consumatorii trebuie să ceară detalii şi despre aceasta, deoarece nu se poate face o comparaţie justă, arată Cristina Micu, membru în Comitetul Director al AFEER. Ea avertizează că aceia care acceptă astfel de oferte se vor trezi la finalul anului cu o factură de regularizare privind certificatele verzi, deoarece sunt obligatorii pentru orice consumator din ţară. Certificatele verzi reprezintă subvenţia prin care populaţia şi industria susţin sectorul de energie regenerabilă.

** Cogenerarea de înaltă eficienţă. Şi această contribuţie este obligatorie prin lege. Contribuţia pentru cogenerare este un sprijin gândit de statul român pentru modernizarea termocentralelor care produc energie electrică şi energie termică şi care au un randament ridicat.

** Furnizorul nu e distribuitorul. În anumite cazuri, numele lor seamănă, dar este vorba de companii diferite. Distribuitorul este cel care deţine „sârma“, cablul de alimentare, în vreme ce furnizorul este cel ce îţi vinde energia care circulă prin fire. „Sunt foarte mulţi clienţi cărora li se induce ideea că dacă îşi schimbă furnizorul s-ar putea să aibă probleme de distribuţie. Nu este cazul, nu are nicio legătură“, a afirmat Laurenţiu Urluescu, membru în Comitetul Director al AFEER.

** Furnizorul nu rezolvă penele. De asemenea, sunt şi furnizori care promit să fie mai puţine pene de curent sau reluarea alimentării mult mai rapid în cazul întreruperilor, dar acest lucru nu este posibil. „Este fals. Trebuie să aveţi în vedere că prin contractul de furnizare nu se poate modifica niciun parametru tehnic din avizul tehnic de racordare“, a mai spus Urluescu.

** Atenţie la profilul de consum! Dacă aţi convenit un anumit preţ cu un furnizor şi estimaţi că o să consumaţi lunar 100 kWh, dar la finalul lunii consumaţi 150 kWh, atunci diferenţa suplimentară va veni la un preţ mai mare. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul în care îi spuneţi că aveţi nevoie de mai multă energie seara, dar consumaţi în alt moment al zilei.

** Capcana preţului mic. Dacă aţi primit o ofertă cu un preţ foarte mic al energiei, atenţie la condiţiile de livrare! Este posibil ca acel preţ să fie valabil doar pentru prima lună sau doar pentru cantităţi mari. Spre exemplu, ar putea fi preţ valabil pentru 5 MWh, adică 5.000 kWh, în condiţiile în care consumul dumneavoastră nu depăşeşte 100-200 kWh. Concomitent, trebuie văzut termenul de plată şi penalităţile.

** Nu te mai poţi întoarce. Odată ce un consumator casnic a optat pentru schimbarea furnizorului implicit, nu se mai poate întoarce în sistem reglementat. Adică, nu va mai putea primi energie la preţ calculat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci va primi toată energia de pe piaţa liberă, în funcţie de fluctuaţiile acesteia.

Liberalizarea pieţei, gata în 2017

De la 1 iulie, populaţia primeşte 50% din energia consumată de pe bursa de energie la preţuri concurenţiale, iar restul la preţ reglementat. În factură, acest lucru este detaliat sub acronimul CPC, ceea ce înseamnă Componenta de Piaţă Concurenţială. Liberalizarea totală a se va face de la 1 ianuarie 2018, când energia va fi 100% contractată în mod liber de pe bursa de specialitate. În cazul companiilor, liberalizarea s-a terminat deja, firmele fiind în piaţa liberă din 2014. Dereglementarea sectorului de energie electrică a fost condiţie cerută în acordul României cu FMI şi Comisia Europeană.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite