Războiul lignitului cu morile de vânt: ANRE răspunde acuzaţiilor formulate de Complexul Energetic Oltenia privind cuplarea pieţelor de electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărbunarii acuză ANRE că energia verde, subvenţionată puternic de către români, este exportată doar în acte şi apoi importată la preţ dublu, ceea ce afectează producătorii tradiţionali şi consumatorii finali     FOTO Shutterstock
Cărbunarii acuză ANRE că energia verde, subvenţionată puternic de către români, este exportată doar în acte şi apoi importată la preţ dublu, ceea ce afectează producătorii tradiţionali şi consumatorii finali     FOTO Shutterstock

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susţine că cifrele anunţate de autoritate privind exporturile de energie ale României sunt „100% corecte“, răspunzând astfel acuzaţiilor aduse de către conducerea Complexului Energetic Oltenia.

„Datele furnizate de ANRE au fost 100% corecte, exporturile de energie electrică ale României au crescut cu 27% în primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu 2014, iar cuplarea pieţelor are un rol decisiv, aşa cum am arătat, în reglarea şi aşezarea preţurilor prin mecanisme corecte de corelare a cererii şi ofertei, încurajând producătorii să-şi crească eficienţa. Referitor la «creşterea cantităţii de energie exportată care nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria», menţionăm că în comunicatul ANRE nu a fost făcută o astfel de afirmaţie, ci a fost precizat faptul că după cuplarea pieţelor exportul a crescut“, se arată într-un comunicat transmis vineri de ANRE.

Potrivit acestuia, deoarece România, comparativ cu Ungaria, are un potenţial de producere a energiei electrice şi deci de export mult mai mare, la licitaţiile pe termen mediu şi lung se adjudecă aproape întreaga capacitate pe sensul România-Ungaria şi în proporţie foarte mică pe sensul Ungaria-România, pentru fiecare interval orar. Astfel pentru piaţa cuplată rămâne un disponibil foarte mic de capacitate pe sensul România-Ungaria, până la circa 30 MWh/h şi un disponibil mult mai mare, între 1.000-1.500 MWh/h pe sensul Ungaria-România, aplicând principiul netuirii.

„Referitor la afirmaţia potrivit căreia că «unele elemente de legislaţie secundară şi reglementări ANRE-DEN blochează producătorii români, ajungându-se să se importe din Ungaria, deşi preţul în România nu este mai mare decât în Ungaria», menţionăm că, dacă se importă pe PZU (Piaţa Zilei Următoare, n.r.), înseamnă că preţul pe zona noastră a fost mai mare decât în Ungaria şi importul a dus la egalarea preţurilor“, arată ANRE.

Reprezentanţii reglementatorului din energie răspund totodată şi acuzaţiei CE Oltenia potrivit căreia funcţionarea în regim cuplat a PZU cu pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria a fost „dezastruoasă pentru producătorii români“. „Menţionăm că această funcţionare în regim cuplat nu este în avantajul unuia sau altuia dintre participanţii la piaţă, ci duce la o mai mare stabilitate a preţurilor, la o uniformizare regională a lor şi la creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică“, se mai precizează în comunicatul ANRE.

Ce se exportă şi ce se importă de fapt?

Oficialii autorităţii afirmă totodată că afirmaţia că „traderii exportă energie ieftină din România, subvenţionată prin certificate verzi după care o reimportă la preţ dublu“ este un nonsens.

„Conform art. 28 din Legea 123/2012, producătorii de energie electrică din România nu pot exporta direct energie electrică. Ca urmare, ei nu pot vinde în afara PZU decât pe alte platforme OPCOM, de unde poate fi achiziţionată doar de furnizori şi traderi înregistraţi in România, sau direct consumatorilor finali. In consecinţă, energia produsă de centrale din surse regenerabile nu poate fi exportată direct şi, ca urmare, nici reimportată. Această energie poate fi într-adevăr revândută pe PZU la un preţ mai mare decât cel cu care a fost achiziţionată initial, dar acest lucru face parte din mecanismul de piaţă şi nu are legătură cu exportul sau importul şi se întâmplă şi în lipsa cuplării pieţelor“, mai spun reprezentanţii ANRE.

Ei menţionează totodată că exportul/importul depinde doar de preţ şi de capacitatea de schimb disponibilă pe graniţă, iar prin mecanismul de cuplare se exportă/importă în mod implicit doar până la egalizarea preţurilor sau atingerea limitei de capacitate.

„ANRE are în vedere rezervarea unei capacităţi pentru alocarea prin mecanismul de cuplare a PZU şi a solicitat OTS (Operatorul de Transport şi Sistem – Transelectrica, n.r.) să realizeze o consultare publică în acest sens. În urma acestei consultări publice şi luând în considerare avantajele alocării implicite prin mecanismul de cuplare s-a solicitat Transelectrica să înceapă negocierile cu partea ungară în vederea rezervării de capacitate pentru alocarea implicită într-o proporţie de circa 30%. Menţionăm că negocierile sunt în curs de desfăşurare“, se mai arată în comunicatul ANRE.

Ce spun cărbunarii: energia verde este exportată doar în acte, românii sunt jecmăniţi

Complexul Energetic Oltenia a acuzat ANRE că induce în eroare opinia publică şi Parlamentul României prin datele transmise referitoare la exporturile de energie.

„În data de 16 iunie 2015, ANRE a remis presei un comunicat cu titlul «Exporturile de energie electrică ale României au crescut după cuplarea pieţelor», făcând referire la Piaţa Zilei Următoare care funcţionează în regim cuplat cu pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria. Comunicatul este intenţionat conceput pentru a induce în eroare opinia publică, Parlamentul României sau alte instituţii interesate de funcţionarea Sistemului Energetic Naţional“, se arată într-un comunicat al producătorului de energie.

Oficialii complexului energetic spun că această cresţere a cantităţii de energie exportată nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele comune ale României cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina), şi nu prin Piaţa Zilei Următoare.

În comunicat, Complexul Energetic Oltenia arată că tranzacţiile din PZU în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015 au fost „trecute sub tăcere de către ANRE“. 

Astfel, energia exportată în Ungaria în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015 a fost de 25.044 MWh, în timp ce energia importată din Ungaria în aceeaşi perioadă a fost de 1.530.750 MWh.

„Deci, din toată cantitatea de energie tranzacţionată pe Piaţa Zilei Următoare în perioada menţionată, prin folosirea ATC rezervat, rezultă că ponderea import/export este următoarea: import = 98,4% şi export = 1,6%“, se arată în comunicatul C.E. Oltenia.

Reprezentanţii CE Oltenia estimează totodată că energia pe care consumatorul român o subvenţionează prin certificatele verzi cu costuri între 60 şi 170 euro/MWh, ajunge în Ungaria la preţuri derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportată în Piaţa Zilei Următoare la preţuri duble, pe anumite intervale orare.

Ce este Complexul Energetic Oltenia

Directoratul Complexului Energetic Oltenia acuză că, de fapt, energia nici nu este tranzacţionată, circulând doar în acte. Complexul Energetic Oltenia este al doilea mare producător din România, după Hidroelectrica şi funcţionează pe bază de lignit. Compania deţine termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova, Işalniţa şi Brăila şi carierele de lignit care le deservesc. Compania are circa 19.000 de angajaţi şi a raportat anul trecut o pierdere netă de 700 de milioane de lei. Complexul Energetic Oltenia a avut, însă, un rezultat operaţional pozitiv, dar care în final s-a transformat în pierdere din cauza unor provizioane făcute şi a costurilor cu certificatele de emisii de dioxid de carbon. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite