Când ar putea adera Bulgaria la zona euro

0
Publicat:

Bulgaria ar putea adera la zona euro începând din 1 ianuarie 2025, dacă va îndeplini toate criteriile de aderare, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters.

Bulgaria a renunţat la obiectivul de a adopta euro în 2024, Foto: Arhivă Adevărul
Bulgaria a renunţat la obiectivul de a adopta euro în 2024, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, ministrul bulgar al Finanţelor, Rossitsa Velkova, a anunţat că ţara vecină a renunţat la data ţintă - ianuarie 2024 - pentru adoptarea euro.

Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia", le-a pus atunci jurnaliştilor Rossitsa Velkova, informează Agerpres.

Data aderării este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă", a apreciat joi Valdis Dombrovskis într-un interviu acordat postului bulgar de televiziune Nova TV.

Rossitsa Velkova a spus că Bulgaria ar putea face eforturi să finalizeze adoptarea euro de la mijlocul anului viitor.

În schimb, vicepreşedintele Comisiei Europene, care efectuează zilele acestea o vizită la Sofia, a mai spus că în mod tradiţional ţările au aderat la zona euro de la începutul anului, deoarece este mai practic aşa.

Potrivit lui Dombrovskis, din cauza inflaţiei ridicate, stimulată în principal de costurile la energie, autorităţile de la Sofia au fost nevoite să modifice data ţintă privind aderarea la zona euro.

La finele lui 2022, indicele armonizat al inflaţiei în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din blocul comunitar.

Dombrovskis a mai spus joi că Bulgaria, care în luna aprilie va organiza noi alegeri parlamentare, al cincilea scrutin în ultimii doi ani, ar trebui să adopte toată legislaţia necesară pentru aderarea la zona euro, inclusiv legislaţia referitoare la combaterea spălării banilor.

Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de către toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea preţurilor. Concret, rata medie a inflaţiei (calculată prin indicele armonizat al preţurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflaţiei) a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor. În plus, această evoluţie trebuie să se dovedească a fi sustenabilă.

Situația României

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, a fost concluzia ultimei evaluări a Comisiei Europene.

Pentru ca ţara noastră să poată trece la euro trebuie să îndeplinim toate cele patru criterii de convergență: participarea cu succes la ERM II (Mecanismul European al Cursului de Schimb) timp de cel puțin doi ani, stabilitatea prețurilor, finanțe publice solide și sustenabile și o rată a dobânzii pe termen lung de cel mult de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Statele membre UE care vor să treacă la euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă.

Aceste criterii (denumite şi ,,criteriile de la Maastricht") sunt prevăzute în din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

În 2018, ţara noastră îndeplinea un singur criteriu, cel legat de finanțele publice. Totuşi, în 2016, reușeam să satisfacem chiar trei criterii: stabilitatea preţurilor, finanţele publice solide şi rata dobânzilor pe termen lung.

În noiembrie 2022, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța data la care crede că România va adera la moneda euro.

,,Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte.”, a afirmat oficialul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite