Cadou pentru ruși: statul elimină taxele la importul de carne de pui pentru a coborî prețurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul rus a anunţat sâmbătă că va elimina, pe întreg parcursul anului următor, taxele la import pentru o cantitate de 140.000 de tone de carne de pui congelată, în ideea de a majora oferta pe piaţa internă şi a coborî preţurile.

foto carne crudă de pui
Rusia elimină taxele la importul de carne de pui pentru a coborî prețurile

Preşedintele Vladimir Putin, care în luna martie a anului viitor va încerca să obţină un nou mandat, a fost nevoit săptămâna trecută să îşi ceară scuze în faţa unui pensionar care , cu prilejul unei sesiuni televizate de întrebări şi răspunsuri, s-a plâns de creşterea explozivă a preţurilor la ouă şi carnea de pui.

Anterior, Guvernul de la Moscova a decis că şi importul a 1,2 miliarde de ouă va fi scutit de la plata drepturilor de import în primele cinci luni ale anului următor, într-un moment în care unele magazine au probleme în a se aproviziona, iar preţurile au crescut cu peste 50% în acest an, afectându-i în special pe cei cu venituri reduse.

Oficiul federal de Statistică din Rusia (Rosstat) a informat miercuri că preţul ouălor a crescut cu 4,62% în săptămâna care s-a încheiat la 18 decembrie şi cu 4,55% în săptămâna anterioară. Rata anuală a inflaţiei preţurilor de consum este de 7,48%, cu mult peste ţinta de 4% a Băncii centrale a Rusiei. 

De același tratament se bucură și ouăle, care vor fi scutite de taxe în Rusia de la 1 ianuarie 2024. În acest an, preţurile la ouă în Rusia au crescut cu peste 40% şi în ultima săptămână au apărut imagini cu rafturi goale la unele supermarketuri din Moscova. Totuşi, ouăle sunt în continuare disponibile pentru vânzările online şi nu toate magazinele sunt afectate.

Decizia va ajuta, pe termen scurt, la echilibrarea pieţei interne şi a asigura creşterea aprovizionării cu ouă”, a informat Ministerul rus al Economiei. Măsura de scutire de la plata taxelor vamale pentru ouă se va aplica de la 1 ianuarie şi până la 1 iunie 2024.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite