Prăbuşirea unui gigant, succesul start-up-urilor: cât de mult este Finlanda afectată de căderea Nokia

Prăbuşirea unui gigant, succesul start-up-urilor: cât de mult este Finlanda afectată de căderea Nokia

Sediul Nokia din oraşul Espoo FOTO Reuters

Nokia a dominat piaţa mondială de telefonie mobilă, dar influenţa sa a scăzut din cauza concurenţei acerbe pe piaţa smartphone-urilor. În contextul în care cea mai mare companie din Finlanda a fost forţată să-şi reducă forţa de muncă, mii de angajaţi riscând să intre în şomaj, întrebarea de pe buzele tuturor este dacă „există viaţă“ în Finlanda fără Nokia.

Ştiri pe aceeaşi temă

500 de companii şi 200 de investitori s-au reunit la Helsinki pentru cea mai mare conferinţă pentru start-up-uri din nordul Europei, în căutarea următoarei idei care să acapareze piaţa. „ Finlanda a devenit unul dintre locurile cele mai dinamice de pe planetă pentru start-up-uri şi pentru crearea de noi inovaţii şi de afaceri. Este clar pentru mine că de aici provin viitoarele locuri de muncă. Trebuie să ne rupem de trecut şi să găsim lucruri în care să investim“, a declarat pentru BBC Peter Vesterbacka, directorul de marketing al firmei Rovio, care a creat celebrul joc video „Angry Birds“.

Schimbări de strategie
În luna iunie, Nokia a anunţat ultima rundă de concedieri, 10.000 de oameni urmând să devină şomeri la nivel global. Dintre locurile de muncă desfiinţate, 3.700 sunt din Finlanda, adică 40% din forţa de muncă finlandeză a companiei Nokia.

De aceea, cu câteva luni înainte, în aprilie, compania a început un program pentru a ajuta angajaţii cu înaltă calificare să-şi înfiinţeze start-up-uri, oferindu-le ajutor financiar şi de formare. Până în prezent, 220 de afaceri au fost începute în Finlanda de foşti angajaţi Nokia.

Chiar şi guvernul finlandez a recunoscut importanţa pe care start-up-urile o vor avea asupra economiei.
Tocmai de aceea sunt oferite stimulente precum deducerile fiscale pentru cei care investesc în întreprinderi mici şi pentru start-up-uri în cercetare şi dezvoltare.

Prim-ministrul finlandez Jyrki Katainen îşi reaminteşte impactul pozitiv pe care Nokia l-a avut asupra economiei Finlandei. În anul 2000, compania a reprezentat 4% din PIB-ul ţării, pentru ca în 2011 să scadă la 0,5%. Chiar şi-aşa, premierul este convins că Nokia va rămâne un jucător important în ţară şi în străinătate. „Orice s-ar întâmpla cu industriile noastre tradiţionale, avem nevoie de ceva nou. Întreprinderile start-up sunt baza noastră pentru viitor şi sunt convins că vom avea multe poveşti de succes“, a spus Katainen în cadrul conferinţei.

Şi, într-adevăr, poveştile de succes nu întârzie să apară. BBC aminteşte că firma Rovio a deschis drumul cu Angry Birds, iar Supercell, o companie ce produce jocuri pentru tabletele electronice, începe să câştige popularitate. Mai mult, în timpul conferinţei, două dintre jocurile lor („Hay Day“ şi „Clash of Clans“) au ieşit pe primele două locuri în clasamentul celor mai descărcate aplicaţii de  utilizatorii de iPad din SUA.

Antreprenorul Miki Kuusi compară Nokia cu un copac imens dintr-o pădure foarte mică. „Acum, că Nokia o duce rău, ecosistemul din jurul său are şansa de a se dezvolta. Unii chiar consideră căderea scăderea înregistrată de Nokia este cel mai bun lucru care se putea întâmpla acestei ţări, deoarece ne-a motivat să venim cu noi idei care să asigure bunăstarea ţării“, a spus el.

Nokia şi-a anunţat recent planurile de a-şi vinde sediul central din oraşul finlandez Espoo, la preţul de 170 de milioane de euro, ca parte a programului de restructurare. Această veste vine în contextul în care firma chineză Huawei, un gigant în domeniul telecomunicaţiilor, va înfiinţa un nou centru de dezvoltare şi de cercetare în Finlanda, pentru a profita de cunoştinţele ţării în tehnologia mobilă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările