Pandemia de coronavirus a generat pierderea a milioane de locuri de muncă în Canada. PIB-ul a scăzut cu 5,4%, în 2020

Pandemia de coronavirus a generat pierderea a milioane de locuri de muncă în Canada. PIB-ul a scăzut cu 5,4%, în 2020

FOTO: Shutterstock

Produsul Intern Brut real al Canadei a scăzut cu 5,4% în 2020, cea mai slabă performanţă, după ce pandemia COVID-19 a afectat întreaga ţară, închizând afaceri şi generând pierderea a milioane de locuri de muncă, transmite publicaţia Vancouver Sun.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Este oficial. Pandemia COVID-19 a făcut ca economia canadiană să sufere cea mai abruptă contracţie de la Marea Depresiune”, a declarat Sri Thanabalasingam, economist senior, potrivit News.ro.
 
Scăderea a fost cauzată de închiderea unor zone mari ale economiei în martie şi aprilie în timpul primului val al pandemiei COVID-19, care a zdrobit economia. De atunci, activitatea economică a crescut încet şi constant.

Potrivit sursei citate, Institutul de statistică din Canada precizează că economia a crescut cu o rată anuală de 9,6% în al patrulea trimestru al anului 2020, în scădere faţă de o rată de creştere anuală de 40,6% în al treilea trimestru.
 
Aceasta a fost mai mare decât era de aşteptat, estimarea medie a specialiştilor fiind de 7,5%, potrivit firmei de consultanţă financiară Refinitiv.
 
Cu toate acestea, în ciuda rezultatului mai bun decât aşteptările privind trimestrul IV, decembrie a înregistrat o creştere de 0,1%, urmând o creştere de 0,8% în noiembrie.
 
Activitatea economică totală din decembrie a fost cu aproximativ trei procente sub nivelul pre-pandemic în februarie 2020.
 
În ianuarie, Institutul de statistică din Canada anunţa o estimare timpurie pentru o creştere a economiei de 0,5%.
De asemenea, Institutul a declarat că producţia, comerţul cu ridicata şi sectoarele de construcţii au condus creşterea, în timp ce comerţul cu amănuntul a scăzut.
 
Economistul şef al BMO, Douglas Porter, a declarat că economia a înfruntat restricţiile din al doilea val mai bine decât se anticipase şi ar putea semnaliza un trimestru mai bun decât anticipat.
 
”Căutaţi noi factori de creştere, pe măsură ce economia se redeschide în etape în acest an, ducând la o creştere de aproximativ (şase procente) - o imagine plăcută în oglindă faţă de scufundările profunde de anul trecut”, a scris el. ”Nu este tocmai o recuperare în formă de V, dar este foarte aproape”, a adăugat el.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările