Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, a intrat în recesiune în primul trimestru din acest an

Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, a intrat în recesiune în primul trimestru din acest an

Emmanuel Macron, FOTO: EPA-EFE

Franţa, a doua economie a zonei euro, a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021, cu o contracţie de 0,1%, arată datele oficiale publicate vineri, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, Institutul Naţional de Statistică (Insee) estimase iniţial un avans al economiei franceze de 0,4% în primele trei luni din acest an, dar vineri a revizuit în jos datele, în urma scăderii peste aşteptări înregistrate în sectorul construcţiilor. 
 
Acesta este al doilea trimestru de declin consecutiv, după ce în trimestrul patru din 2020 PIB-ul Franţei înregistrase un recul de 1,5%.
 
O revizuire de jumătate de punct procentual este extrem de neobişnuită în Franţa şi subliniază provocările cu care s-au confruntat guvernele pentru a răspunde pandemiei de coronavirus.
 
Un alt semn al dificultăţilor cu care se confruntă Franţa îl reprezintă cheltuielile gospodăriilor, în mod tradiţional un motor al creşterii economice, care au scăzut cu 8,3% în aprilie, în urma noilor restricţii impuse pentru a stopa al treilea val al pandemiei de coronavirus (COVID-19). 
 
Venitul real disponibil al gospodăriilor a scăzut cu 1% în primul trimestru din 2021, în timp ce rata de economisire a coborât la 21,8%, de la 22,7% la finalul lui 2020.
 
Joi, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, şi-a menţinut estimarea privind un avans de 5% al economiei franceze în 2021 şi a declarat: „Criza a rămas în urma noastră, deşi rămânem prudenţi". Şi guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, să aşteaptă la o creştere de 5% în acest an, în pofida incertitudinii create de pandemie.
 
Declinul anual al PIB-ului Franţei în 2020, de 8%, a fost uşor peste previziunea iniţială de 8,2%, se arată în comunicatul Insee. De asemenea, instituţia a confirmat că deficitul public al Franţei s-a situat la 9,2% din PIB anul trecut.
 
Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie a anului trecut, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
 
După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările