Burduja: Ministerul Energiei nu verifică furnizorii. ANRE, subordonat Parlamentului, are acest drept

0
Publicat:

Ministrul Energiei a solicitat oficial ANRE încă din luna august a acestui an să facă verificările necesare, a declarat ministrul Sebastian Burduja amintind că Ministerul nu are drept de control asupra furnizorilor din energie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Foto Inquam Photo

Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

Avem un dialog constant și pozitiv cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații le înaintăm în atenția ANRE. Cu respectarea mandatului instituțional al fiecărei instituții, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziție de către Ministerul de Finanțe”, a declarat vineri ministrul.

Oficialul a precizat că a transmiis încă din luna august o solicitare către ANRE să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menționează că producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici și pentru producția de energie termică.

Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susține prin toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării prețurilor de către furnizorii de gaze.”, a mai spus Burduja.

Oficialul a amintit că  Ministerul Energiei este inițiatorul OUG 27/2022, datorită căreia facturile românilor la curent electric și gaze au fost plafonate încă de anul trecut. De asemenea, Ministerul Energiei a depus și depune eforturi constante atât pentru respectarea legislației în vigoare de către furnizori, cât și pentru decontarea sumelor restante către aceștia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului energetic național.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite