Ciolacu: Prețul gazelor a crescut inexplicabil în România. Cer ANRE și Ministerului Energiei să verifice

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri înaintea ședinței de Guvern că prețul gazelor a crescut inexplicabil în România în timp ce în alte state europene a scăzut, cerând ANRE și Ministerului Energiei să facă verificări.

Premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Prețul gazelor a crescut nefundamentat

În paralel, îi cer domnului ministru al energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare. Dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea, vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE-ul să se sesizeze”, a declarat premierul.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) a semnalat joi că unii furnizori de gaze naturale au crescut prețurile din contract cu 4,8% în luna octombrie 2023 față de luna octombrie 2022.

De ce furnizorul folosindu-se de prevederile legale și neatenția clientului a crescut prețul gazelor din contract cu 4,8%?  La momentul în care a fost stabilit prețul în contract de 0,55475 lei/kWh fără TVA, prețul gazelor naturale pe piața de gaze internațională era de 136,59 euro/MWh (cotații TTF 1 august 2022). În anul 2023, când furnizorul a stabilit un preț cu 4,8% mai mare decât în anul precedent prețul gazelor naturale pe piața internațională de gaze era de 49,85 euro/MWh (cotații TTF 1 august 2022) – adică un preț de 2,74 ori mai mic”, a punctat Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

Potrivit expertului în energie, răspunsul la această întrebare este unul complex și se datorează cel puțin următoarelor cauze:

- suspendarea doar parțială a pieței libere a gazelor prin OUG 27/2022, a făcut ca o parte (consumatorul, nesuficient de bine informat, să creadă ca prețurile sunt reglementate), cealaltă parte (furnizorul, foarte bine informat, să stabilească prețurile pe principii de piață liberă și folosindu-se de legislația din România să l impună în contract)

- legislația din România permite impunerea în contract a unor prețuri unilaterale. Consider că acest mecanism, este util pe o piață deja formată, și nu în situația în care am consumatori nu suficient de bine instruiți asupra beneficiilor și riscurilor pe o piață liberă

- lipsa activității corespunzătoare a celor 3 entitati fundamentale ale unei piețe libetre și fără de care în fapt nu funcționează o piață liberă – protecția consumatorului, garantarea concurenței și arbitrul pieței (ANRE)

- lipsa unei entități de Soluționare Alternativă a Litigilor pe piața de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite