Budăi: Impactul creșterii pensiilor de la 1 ianuarie este de 11 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că impactul bugetar calculat pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi de 11 miliarde de lei.

ministrul muncii, Marius Budăi
Ministrul Muncii, Marius Budăi Foto Facebook

El susţine că cifrele luate în calcul de PSD din mai multe surse oficiale arată că nu există ”niciun fel de probleme” pentru a asigura bugetul pentru creşterea pensiilor începând din anul următor.

Impactul bugetar este de 11 miliarde de lei. Când am făcut această propunere, noi, PSD, am analizat-o foarte bine, am combinat şi am modelat datele în aşa fel încât să putem să ne asigurăm că avem spaţiu bugetar. Cifrele pe care le-am folosit le poate modela şi folosi oricine, sunt pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe site-ul Eurostat, pe evoluţiile care au venit ulterior de la FMI pentru creşterea economică, pe execuţia bugetară şi pe încasări şi nu sunt niciun fel de probleme, putem asigura această majorare începând cu 1 ianuarie”, a afirmat ministrul Muncii într-o intervenţie telefonică, vineri seară, la Realitatea Plus.

Creșterea pensiilor nu se va face în două etape

Budăi a respins ideea conform căreia majorarea pensiilor ar urma a fi făcută în două etape.

Majorarea bugetară va fi începând cu 1 ianuarie cel puţin 10% şi nu va fi nicio majorare în două etape”, a mai explicat Budăi.

"Noi am propus minim 10%, scenariul invocat de președintele PSD Marcel Ciolacu era cel din lege si din construcție bugetara, nicidecum cel că noi am dori să împărțim majorarea în 2 transe. Vă spus clar că noi, PSD, nu ne schimbăm, discuția a fost legat strict de acel minim are se calculează în funcție de inflație, Vă spun că va fi de cel puțin 10%, nu va fi în 2 etape, repet, nu vom împărți majorarea. Deci va fi de la 1 ianuarie și va fi de cel puțin 10%", a afirmat Budăi.

Precizările lui Marius Budăi au venit după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu exclude posibilitatea ca majorarea pensiilor să se facă în două etape anul viitor. Prima creștere ar urma să aibă loc în luna ianuarie. Se va ține cont de ce spune legea, respectiv de faptul că trebuie să fie indexate pensiile cu rata inflației. Asta înseamnă o majorare de 6%.

Dacă punctul de pensie ar crește cu 6%, atunci pensionarii ar primi în plus aproximativ 95 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite