Sistemele de pensii, sub tensiune din cauza crizei financiare. Ce se întâmplă în Marea Britanie

0
Publicat:

Ratele în creștere, inflația accelerată și prețurile mari ale energiei ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina creează tensiuni asupra sistemului financiar, care pun presiune pe sistemele de pensii.

Bărbat cu capul în mâini după ce a făcut calcule
Criza financiară pune presiune asupra sistemelor de pensii

Fondurile de pensii din Marea Britanie, blocate într-o „buclă fatală”

Criza care a făcut ca lira să scadă la minime record în raport cu dolarul a început când guvernul lui Truss a dezvăluit un mini-buget care a speriat investitorii și a declanșat o vânzări majore pe piața de obligațiuni, scrie Politico.

Fondurile de pensii din Regatul Unit, care dețin în jur de 1 trilion de lire sterline în active, au rămas blocate într-o „buclă fatală”, în care au fost nevoite să vândă mai multe obligațiuni guvernamentale, cunoscute sub numele de „gilts”, pentru a face față cererilor de numerar la pariurile cu efect de levier.

Aceste vânzări, la rândul lor, au crescut prețul în continuare.

Abia când Banca Angliei a făcut un pas, angajându-se să cumpere până la 65 de miliarde de lire sterline de gilts până la 14 octombrie, „bucla” s-a oprit, iar fondurile de pensii au câștigat timp pentru a răspunde cererilor de numerar și a opri răspândirea contagiunii.

După ce s-au concentrat prea mult pe sănătatea individuală a fiecărui fond de pensii, mai degrabă decât pe sănătatea sistemului în ansamblu, autoritățile de reglementare au fost orbite.

Când ai o viziune mai discretă că pensiile sunt reglementate aici, asigurările sunt reglementate aici, banca este reglementată aici, lucrurile sunt ratate”, a adăugat Clacher, un critic al strategiilor de investiții pe termen lung care au aruncat fondurile britanice în dificultăți.

În plus, a spus el, ratele scăzute ale dobânzilor au devenit un chin: „Mi se pare că există un fel de convingere că ratele dobânzilor nu ar putea să crească niciodată suficient de mult sau dacă ar crește, nu ar crește la fel de repede cum au făcut-o. Iar acea lipsă de provocare a acestui set de convingeri ne-a dus acolo unde suntem.

Lecții globale

Aceasta este o potențială problemă la nivel mondial, în special pentru că așa-numitele instituții non-bancare – inclusiv fonduri de investiții, fonduri de pensii și asigurători – au crescut în dimensiune de la criza financiară și, în unele cazuri, și-au asumat riscuri care s-au aflat cândva pe bilanţurile bancare.

Fondul Monetar Internațional a declarat săptămâna aceasta că activele din fondurile deschise de investiții s-au dublat de patru ori din 2008 și se ridică acum la 41 de trilioane de dolari.

În timp ce băncile au fost forțate să acumuleze rezerve uriașe și sunt acum mult mai sigure, instituțiile nebancare nu au aceeași capacitate de a înghiți pierderi, în special într-o criză pe termen scurt.

Consiliul pentru Stabilitate Financiară, care conduce eforturile globale de a crea un fel de cadru de reglementare, a etichetat așa-numitele instituții non-bancare – inclusiv fonduri de pe piața monetară și fonduri imobiliare deschise – drept răufăcători în „dash for cash” din martie 2020. la începutul pandemiei, care a necesitat și o intervenție masivă a Rezervei Federale.

În plus, președintele FSB, bancherul central olandez Klaas Knot, a avertizat la începutul acestui an asupra efectului de bumerang și a nepotrivirilor de lichiditate la instituțiilor nebancare - toți factorii în joc în stresul fondurilor de pensii din Regatul Unit.

Jon Cunliffe, adjunctul guvernatorului Băncii Angliei, a scris joi parlamentarilor că această criză a fondurilor de pensii „subliniază necesitatea” reglementării internaționale a băncilor nebancare.

Este important să ne asigurăm că instituțiile non-bancare, în special cele care folosesc efectul de mecanism cu pârghii, sunt rezistente la șocuri”, a scris el.

Deși s-ar putea să nu fie rezonabil să ne așteptăm ca participanții de pe piață să se asigure împotriva tuturor rezultatelor extreme ale pieței, este important ca lecțiile învățate și să se asigure niveluri adecvate de rezistență”, a adăugat el.

O problemă similară este în joc în dezbaterea UE cu privire la cererile uriașe de numerar care pun presiune asupra companiilor de gaz și energie care asigură acoperirea prețurilor energiei electrice pe piețele financiare volatile.

Active „sigure”

Cu toate acestea, poate cea mai mare problemă pentru sistemul financiar nu a fost atât legată de problemele directe la fondurile de pensii, cât de turbulențele cauzate pe piețele de împrumut guvernamental.

Disfuncția de pe acea piață și potențiala depășire asupra economiei reale au determinat, în cele din urmă, BoE să acționeze pentru a proteja sistemul financiar al Regatului Unit.

„Ați putea arunca în aer un fond de pensii și sistemul financiar va continua să funcționeze”, a spus Kelly de la Universitatea Yale. „Era vorba într-adevăr despre piața de aur.”

Reglementările post-criză au împins băncile, asigurătorii și fondurile de pensii să investească mai mult în „active sigure” precum obligațiunile guvernamentale – dar aceste active nu sunt imune la vânzări.

Sharon Bowles, membru al Camerei Lorzilor din Regatul Unit și fost președinte al comisiei economice a Parlamentului European, a criticat „gândirea de grup” cu privire la siguranța oferită de obligațiunile suverane și a susținut că fondurile de pensii și investițiile asigurătorilor nu sunt suficient de diversificate. (Ea a descris, de asemenea, utilizarea de către fondurile de pensii din Marea Britanie a obligațiunilor pentru a garanta alte dețineri de obligațiuni ca fiind „de necrezut” și „ca o schemă Ponzi.”)

Lucrurile inventate pentru a oferi siguranță la nivel individual se defectează atunci când sunt solicitate în cantitate”, a spus Bowles, de asemenea, membru al Consiliului pentru Risc Sistemic din sectorul privat, într-un e-mail. „Astfel, atunci când există evenimente mari, se întâmplă comportamentul turmei și obținem opusul stabilității promise.”

Pentru Kelly, băncile centrale s-ar putea să fie în cârlig pentru următoarea explozie – dar cumpărarea de obligațiuni este mai ușor decât recapitalizarea băncilor.

Am tranzacționat un anumit risc de criză financiară pentru un risc mai mare de momente de instabilitate de tipul pieței”, a spus el. „S-ar putea să nu avem operațiuni bancare, dar avem explozii ciudate ale dealerilor de mărfuri și ale fondurilor de pensii.”

Tipuri de pensii în Marea Britanie:

- Pensii ocupaționale. Este un tip de pensie în care contribuțiile lunare la fondul de pensii sunt plătite de către angajator.

- Pensia privată. Contribuțiile la fondul de pensii sunt plătite de beneficiar.

- Pensia de stat.

- Pensia pentru cei care au peste 80 de ani. Pensiile sunt calculate în mod diferit pentru persoanele cu vârstă de peste 80 ani, care au plătit multe contribuții la asigurările sociale, în scopul de a primi o pensie de stat completă.

- Stakeholder pension este o pensie, care poate fi “cumpărată” de la companiile financiare (de exemplu, de la o banca), pentru o taxă.

- Pensionare anticipată, înainte de 60 ani pentru femei și 65 pentru bărbați, beneficiarii pot obține un ajutor de șomaj.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite