Borza: Producătorii de energie nu vor putea suporta taxa pe stâlp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că taxa pe stâlp este aberantă din perspectiva incidenţei asupra unor construcţii FOTO Marian Iliescu
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că taxa pe stâlp este aberantă din perspectiva incidenţei asupra unor construcţii FOTO Marian Iliescu

Producătorii de energie nu vor putea suporta taxa pe construcţiile speciale, care este „nesustenabilă şi împovărătoare“, a declarat avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, care administrează Hidroelectrica în perioada insolvenţei.

„Taxa pe stâlp nu este sustenabilă şi este împovărătoare, erodează profitabilitatea Hidroelectrica. Performanţa financiată din 2013 nu se poate repeta în 2014. Taxa pe stâlp este aberantă din perspectiva incidenţei asupra unor construcţii, de exemplu tunele săpate în inima muntelui sau a unor utilaje instalate pe fundul lacurilor de acumulare. (...) Şi taxa pe apa uzinată este apocaliptică, parcă ar fi sfinţită din râul Iordan“, a spus Remus Borza, potrivit Mediafax. 

De asemenea, avocatul Gabriel Biriş declara recent că taxa pe stâlp ar putea aduce statului peste jumătate de miliard de euro în acest an, de patru-cinci ori peste estimările autorităţilor, bani care sunt scoşi din economie, adăugând că „nicio ţară sănătoasă la cap nu-şi permite să impoziteze investiţiile“.

„Sunt foarte curios câţi bani a strâns Ministerul Finanţelor din acest impozit. Ei au prevăzut că vor strânge 488 de milioane de lei tot anul. Dintr-un studiu AmCham a rezultat că doar de la primele 38 de companii care au răspuns surveil-ului ar avea de colectat 1,1 miliarde de lei, ceea ce ne poate duce cu gândul că în realitate în loc de jumătate de miliard de lei vor strânge anul acesta peste jumătate de miliard de euro, bani scoşi din economie“, a spus Biriş.

Avocatul a adăugat că, în opinia sa, acesta este cel mai anti-economic şi anti-naţional impozit din ultimii zece ani, iar nicio ţară „sănătoasă la cap“ nu trebuie să permită impozitarea investiţiilor, măsura care descurajează şi alungă investitorii.

Ministerul Finanţelor a înregistrat luni din declaraţiile companilor care trebuie să plăteasca taxa pe constucţii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decât dublu faţă de estimările înscrise în bugetul pe acest an, a declarat marţi Dan manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. 

El a afirmat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcţiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată fiind efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.


Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite