Într-o singură zi, ministerul Finanţelor a primit declaraţii de un miliard de lei pentru taxa pe stâlp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa pe construcţii speciale se colectează pe sonde, hidrocentrale, termocentrale, cabluri, alei, parcări, conducte, reţele, transformatoare
Taxa pe construcţii speciale se colectează pe sonde, hidrocentrale, termocentrale, cabluri, alei, parcări, conducte, reţele, transformatoare

Ministerul Finanţelor a înregistrat luni din declaraţiile companilor care trebuie să plăteasca taxa pe constucţii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decât dublu faţă de estimările înscrise în bugetul pe acest an, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în cadrul instituţiei.

„Ieri aveam un miliard de lei din taxă, dar suma e în curs de actualizare. Astăzi sigur suma este mai mare. Este dublu faţă de sumele din buget. Avem o cifră în buget şi o altă sumă în estimări“ a afirmat Manolescu într-o conferinţă.

El a adăugat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcţiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari.

„Acel miliard de lei este suma declarată până acum, dar să vedem efectiv cât se plăteşte, pentru că mai avem de încasat o tranşă în septembrie“, a mai spus Manolescu.

Companiile din energie s-au plâns de taxare

Oficialul MFP a precizat că există discuţii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de această taxare, precum cel energetic, însă nu s-a luat o decizie finală.

„Există mai multe discuţii, am avut solicitări din partea celor vizaţi de taxa pe construcţii speciale. Nu s-a luat o decizie finală, aşteptăm să vedem care sunt sumele totale declarate şi care sunt cele mai împovărate domenii. Dorim să facem o analiză, în zona energetică sunt foarte multe probleme şi mulţi agenţi economici s-au plâns că sumele sunt foarte mari“, a arătat secretarul de stat.

Întrebat dacă vor exista exceptări pentru domeniile împovărate, el a menţionat că Finanţele au realizat diverse scenarii, însă nu au ajuns la o decizie, întrucât o exceptare într-o anumită zonă ar putea genera solicitări de exceptări şi în alte zone.

„Odată deschisă o cale a exceptărilor s-ar putea să fie ulterior argumente şi din alte zone pentru a introduce anumite categorii de excepţii“, a completat Manolescu.

Anterior, Nuclearelectrica s-a plâns ca taxa să nu se aplice reactoarelor nucleare, ci doar clădirilor care le găzduiesc, altfel povara fiscală ar fi prea mare.

Variante de modificare

„O altă măsură solicitată a fost schimbarea bazei de calcul, ceea ce ar corecta anumite diferenţe care au apărut între diverşi agenţi economici (...) A fost sesizat faptul că o aplicare a acestei taxe la valoarea contabilă brută generează discrepanţe între diverşi agenţi economici care în politica contabilă şi-au ales o metodă sau alta de evaluare şi de reflectare a valorii în contabilitate. Solicitarea a fost aplicarea la valoarea fiscală netă, analizăm variantele“, a punctat Manolescu.

Iniţial, fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu a evaluat la 488 de milioane de lei impactul taxei pe construcţii speciale, însă pe măsură ce fiecare companie mare a făcut public impactul asupra sa, s-a ajuns la o evaluare de peste 1,5 miliarde de lei.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, preciza lunile trecute că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de 1 miliard lei. La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Reducerea CAS, dependentă de încasări

Premierul Victor Ponta afirma recent că din veniturile colectate din taxa pe construcţii speciale va putea fi realizată reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. 

Impozitul pe construcţiile speciale este 1,5% din valoarea construcţiei şi se aplică pe hidrocentrale, termocentrale, baraje, sonde, cabluri, platforme, alei, stâlpi, transformatoare, reţele etc. Prima plată trebuia efectuată până pe 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie. Impactul reducerii CAS este de 2,6 miliarde de lei pentru jumătate de an.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite