Borc: România nu se poate dezvolta numai din investiţii străine şi din multinaţionale. Avem nevoie de centre de cercetare şi firme româneşti mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Costin Borc, care ocupă şi fotoliul de ministru al Economiei, spune că România nu se poate baza numai pe forţa de muncă ieftină, ci pe capacitatea intelectuală a cetăţenilor  FOTO Eduard Enea
Vicepremierul Costin Borc, care ocupă şi fotoliul de ministru al Economiei, spune că România nu se poate baza numai pe forţa de muncă ieftină, ci pe capacitatea intelectuală a cetăţenilor  FOTO Eduard Enea

Vicepremierul Costin Borc a declarat vineri că economia României „trece printr-un moment bun“, dar că nu se poate dezvolta „numai din investiţii străine şi din multinaţionale“ şi că trebuie „să ne bazăm dezvoltarea industrială pe centre de cercetare, pe inovare“.

„Economia României trece printr-un moment bun. Avem creştere economică bună, avem o creştere economică sănătoasă, dar, cu un dezechilibru între importuri şi exporturi şi trebuie să vedem cum putem să împingem exporturile şi mai mult, dar trecem printr-un moment bun“, a afirmat vicepremierul Costin Borc, vineri, la Constanţa.

El a spus că a fost recent la Bruxelles şi a văzut cu acest prilej cât de apreciată este ţara noastră, spunându-le oamenilor de afaceri că trebuie să profite de acest context favorabil.

„Mă uit la cei care sunt oameni de afaceri. Profitaţi de acest moment bun, profitaţi de momentul unei creşteri economice bune, unei imagini pozitive a României, unei poziţionări strategice foarte importante şi profitaţi de acest lucru să vă dezvoltaţi afacerea“, a mai afirmat Costin Borc.

Vicepremierul a adăugat că economia României nu se poate dezvolta doar din investiţii străine şi multinaţionale, dar că ţara noastră trebuie să-şi bazeze dezvoltarea economică pe centre de cercetare şi pe inovare.  

„Nu vom putea dezvolta economia României numai din investiţii străine şi din multinaţionale, să ne fie clar şi în niciun caz din multinaţionale care vin căutând o forţă ieftină de muncă. Am fost acum câteva zile la Faurecia, la Râmnicu Vâlcea, şi mă bucur că există o astfel de firmă care angajează o mie şi ceva de oameni acolo şi e foarte bine, dar salariile sunt destul de mici, partea de know-how încorporat e destul de mică. Nu spun că nu este nevoie să avem şi investiţii şi fabrici care lucrează la costuri minime, sunt bune, asigură nişte locuri de muncă şi este foarte bine, dar noi trebuie să ne bazăm dezvoltarea industrială pe centre de cercetare, pe inovare, pe furnizori locali către marea industrie, pe start-upuri inovante“, a explicat ministrul Costin Borc.

El a spus că România „stă prost“ la firme mari.

„Vrem să dezvoltăm firme, care să stea, să crească şi sexportatoareă crească spre acele firme mari care devin mari exportatori. Noi stăm bine la pepiniera de firme, stăm prost la firme mari româneşti exportatoare şi asta nu se poate face decât printr-o creştere naturală a firmelor. E foarte clar, viitorul României este un viitor în care valorificăm capacitatea intelectuală, în care valorificăm capacitatea noastră de cercetare, dezvoltăm firme româneşti şi le ajutăm să crească în cooperare, într-o completă cooperare cu firme străine“, a mai spus ministrul Economiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite