BNR revizuieşte prognoza de inflaţie: 1,4% pentru acest an şi 3,4% pentru 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a revizuit prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru acest an, la 1,4%, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât estima în noiembrie 2015, şi urmează să ajungă la 3,4% în 2017, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Fără impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar atinge 3% în 2016 şi 3,7% în 2017. Traiectoria proiectată a ratei inflaţiei este afectată substanţial de măsurile fiscale cu privire la reducerea succesivă a impozitelor indirecte, pozitionându-se la valori negative până în mai 2016, revenind ulterior la valori pozitive şi reintrând în interiorul intervalului asociat ţintei începând cu ianuarie 2017″, a afirmat Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei, scrie Mediafax.

Inflaţia, la finele anului trecut, s-a situat la -0,9%, faţă de -1,1% în noiembrie şi nivelul minim de -1,87% înregistrat în august. În absenţa impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflaţia ar fi fost în decembrie de aproximativ 2%, în intervalul ţintă al BNR.

Preţurile bunurilor alimentare au accelerat în ultimul trimestru al anului trecut pe fondul anului agricol nefavorabil, în special la ulei şi zahăr. Rata anuală continuă să reflecte efectul extinderii în luna iunie 2015 a sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică, a arătat Isărescu în prezentarea Raportului.

Producţia agricolă deficitară a antrenat majorări ale preţurilor legumelor în T4 2015, în timp ce în cazul fructelor, oferta autohtonă nu a generat presiuni inflaţioniste, informează Mediafax.

„Avem aproape o explozie a consumului cu amănuntul, mai ales la produse alimentare, lucru explicabil după reducerea cotei TVA; Şi în ce priveşte produsele nealimentare avem creşteri şi ne aşteptăm ca după reducerea TVA la produse nealimentare să existe creşteri ale consumului şi aici”, a punctat guvernatorul.

BNR revizuise în noiembrie 2015 prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la 1,1% pentru anul 2016, în creştere cu 0,4 puncte procentuale.

Isărescu a arătat atunci că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului, limitei minime a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite