BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR a redus dobânda de referinţă la 2,25%, un nou minim istoric, în încercarea de a da un nou impuls creditării   FOTO Adevărul
BNR a redus dobânda de referinţă la 2,25%, un nou minim istoric, în încercarea de a da un nou impuls creditării   FOTO Adevărul

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016, a anunţat, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record.

Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

La prognoza din noiembrie, BNR a redus estimarea privind inflaţia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 şi de la 3% la 2,2% în 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele anticipate în august.

Isărescu a reiterat în ianuarie, după prima şedinţă din acest an a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, că rata inflaţiei va rămâne pentru mai multe luni sub intervalul ţintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Scăderea ar surveni în principal din cauza scăderii sub anticipaţii a preţului petrolului.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite