BNR taie dobânda de politică monetară la 2,25%, un nou minim istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, mai face un pas pentru ieftinirea creditelor în lei FOTO Adevărul
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, mai face un pas pentru ieftinirea creditelor în lei FOTO Adevărul

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte. Măsura este menită să dea un nou impuls creditării în monedă naţională şi să îndepărteze temerile privind rata inflaţiei la cote reduse.

Decizia BNR este în linie cu aşteptările analiştilor financiar-bancari care anticipau reducerea dobânzii-cheie la 2,25%, aceştia prognozând o scădere a dobânzii de politică monetară până la 2% în acest an. 

Banca centrală va reduce dobânda de politică monetară la 2,25% începând de joi, 5 februarie, aceasta reprezentând a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an.

Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începând cu data de 5 februarie, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă.

De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. 

Banca Naţională a îngustat şi în ianuarie coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte faţă de rata de politică monetară.

Ultima intervenţie a BNR pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.

Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată luni, 9 februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite