Bitcoin, încotro? Fluctuaţii de 20-25%, probabile în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Fluctuaţii de peste 20 sau 25% nu reprezintă o surpriză pentru Bitcoin şi ar fi înţelept să le vedem drept probabile şi în perioada următoare, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

Potrivit lui, este posibil ca niveluri chiar sub 30 de mii dolari pentru Bitcoin sau 1.000 de dolari pentru Ethereum să fie atinse, având în vedere viteza înaltă a fluctuaţiilor, care a adus câştiguri impresionante într-un orizont de timp foarte scurt unui număr larg de participanţi.

Nivelul de interes suscitat de monedele virtuale a atins repere foarte înalte pe finalul anului încheiat / începutul lui 2021. Ecouri ale aprecierii rapide din perioada asemănătoare de acum 3 ani au fost vizibile pentru ”veterani”: şi atunci creşterile asimptotic verticale au adus ulterior scăderi ample.

Mai mult de 100% a avansat Bitcoin în raport cu dolarul american, între 1 decembrie şi 8 ianuarie (ziua când a atins cotaţia record de 42 de mii de dolari americani). Sesiunile recente au adus o corecţie spre 32 de mii USD (la ora redactării materialului, piaţa fiind deosebit de volatilă).

Numeroase au fost argumentele pentru a justifica abordarea entuziastă (anterioară ajustărilor). Între acestea: nivelul în creştere al incertitudinii (inclusiv la nivel politic în SUA, al relaţiilor dintre marile puteri, al situaţiei din sănătate), implicarea unor nume mari, respectate în domeniul investiţiilor în piaţa monedelor virtuale, sau opinii favorabile ale unor persoane relevante pentru investitori (Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones, Scott Minerd, Fidelity, Paypal) sau politica de generare de lichiditate a Fed. Un nou demers pentru autorizarea unui fond de tip ETF cu deţineri în bitcoin a reaprins speranţele de lărgire a bazei de investitori potenţiali. Toate influenţele sunt, totuşi, dificil de cuantificat.

Un model de evaluare al Bitcoin, fie şi vag asemănător cu cele utilizate în pieţele bursiere pentru a evalua acţiunile sau obligaţiunile, pare imposibil. Într-un material de analiză al JPMorgan, un nivel de 146 de mii de dolari pentru o unitate Bitcoin a stimulat imaginaţia participanţilor. De unde a apărut această valoare? Dintr-o echivalare a valorii de piaţă potenţiale a monedei (capitalizarea totală) cu investiţiile în aur prin monede, lingouri sau fonduri ETF. Felul în care echipa de analiză a băncii a ajuns la această valoare demonstrează atât asocierea, des întâlnită, cu activul fizic de refugiu tradiţional, aurul, cât şi lipsa acută de alternative viabile pentru o evaluare riguroasă a Bitcoin. Banca a menţionat, totuşi, că niveluri de peste 50 de mii de dolari anul acesta nu sunt sustenabile, deşi "balonul speculativ" ar putea, teoretic, ajunge la astfel de niveluri.

Un ritm aproape la fel de ridicat a înregistrat Ethereum (ETH). Avansul procentual (185% de pe 1 octombrie până luni la ora 21) se apropie de cel al Bitcoin în aceeaşi perioadă (213%). ETH este sub vârful istoric din 2018, în timp ce BTC a atins niveluri duble. Pe lângă efectul de antrenare din partea bitcoin, lansarea aşteptată a unor contracte futures pe o bursă reglementată din SUA a fost un catalizator important. ETH pare a funcţiona mai puţin pe logica BTC, şi mai mult ca ”bază” pentru aşa numite contracte inteligente, sau proiecte construite pe infrastructura sa. Corelarea cu BTC rămâne destul de înaltă, dar ea variază notabil în timp.

Scăderile recente ale monedelor virtuale au venit după comentarii mai puţin favorabile chiar ale unor investitori anterior optimişti (Scott Minerd, vorbind despre o ”ţintă atinsă" la 35 de mii dolari per bitcoin), normalizarea situaţiei din SUA, unde o tranziţie paşnică a puterii este ipoteza de bază (deşi nu certă) şi avertizarea FCA (autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie) că investitorii în monede virtuale riscă să îşi piardă toţi banii.

Fluctuaţii de peste 20 sau 25% nu reprezintă o surpriză şi nu ar fi înţelept să le vedem drept puţin probabile nici în perioada următoare. Este posibil ca niveluri chiar sub 30 de mii dolari pentru BTC sau 1.000 de dolari pentru ETH să fie atinse, având în vedere viteza înaltă a fluctuaţiilor, care a adus câştiguri impresionante într-un orizont de timp foarte scurt unui număr larg de participanţi. Unii vor fi astfel ispitiţi să vândă pentru a îşi asigura profitul. Deşi ar fi o bună ocazie ca piaţa să se stabilizeze relativ, după unele ajustări, calendarul încărcat al perioadei următoare (care va aduce o nouă administraţie prezidenţială, raportări ale unor nume sonore în piaţa bursieră din SUA, date din economie despre poziţionarea pentru începutul de an în SUA, China, zona Euro, informaţii din planul situaţiei din sănătate) susţine şansele pentru o perioadă cu regim de volatilitate ridicată.

Pentru o vreme, realitatea ar putea fi între (nu neapărat la jumătate) entuziasmul debordant al fanilor monedelor virtuale vizând noi vârfuri şi cei care le văd la valoare 0. În lipsa unor reglementări foarte restrictive, condiţiile incerte ale anului în curs, alături de vizibilitatea adăugată şi modalităţile noi de acces (via Paypal, companii listate care au deţineri importante, precum Microstrategy sau contracte futures pe ETH, între altele) ar putea permite, după o perioadă (ce se poate întinde la mai multe săptămâni sau chiar luni) la reluarea secvenţei ascendente a Bitcoin.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite