Poate fi bitcoin o alternativă la aur? Ce spun experţii XTB şi JP Morgan
0Creşterea spectaculoasă a valorii bitcoin în acest an, cu mai mult de 46% în doar câteva zile, a stârnit atenţia experţilor XTB România, potrivit cărora critomoneda se prefigurează a fi o alternativă la aur.
Intrarea investitorilor instituţionali de calibru pe piaţa Bitcoin care că consideră moneda virtuală este un instrument de hedging împotriva inflaţiei, similar cu aurul, precum şi apariţia fenomenului FOMO (fear of missing out), adică teama investitorilor de a rata momentul oportun de intrare în piaţă sunt cele două mari cauze ale creşterii record a preţului Bitcoin din ultimele zile.
Mai mult, gigantul bancar de investiţii JPMorgan a numit o ţintă pe termen lung a preţului Bitcoin la peste 146.000 de dolari, în scenariul în care criptomoneda va creşte în popularitate ca alternativă pentru aur. Aceste aspecte sunt analizate mai jos de către Radu Puiu, analist finaciar în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia şi lider de piaţă în România pe burse internaţionale.
Începutul de an a adus o atitudine indecisă la nivelul pieţelor de capital. Deşi iniţial, s-a observat un apetit accentuat pentru risc, majoritatea indicilor importanţi trasând noi maxime istorice, optimismul investitorilor s-a redus treptat. Acest model a fost urmat şi de cea mai cunoscută monedă digitală, Bitcoin, doar că mişcarea observată la nivelul acestei pieţe ”a furat uşor startul”.
Astfel, având în vedere că această piaţă are un program neîntrerupt de tranzacţionare, preţul a trasat noi maxime istorice în timpul zilei de duminică, la aproximativ 34.637 de dolari. Din acel punct, cotaţia a început să dezvolte o mişcare descendentă destul de rapidă.
Preţurile au scăzut cu până la 17%, marcând cea mai amplă corecţie din luna martie. Ulterior, a avut loc o stabilizare. Deşi la prima vedere ar putea părea o scădere importantă, în contextul raliului amplu al Bitcoin situaţia pare mai puţin îngrijorătoare (moneda a câştigat 50% doar în decembrie).
Având în vedere complexitatea ”lumii criptomonedelor”, este dificil de identificat cauza exactă a ultimului val de volatilitate. Bitcoin a crescut cu peste 300% în ultimul an, raliu ce a fost alimentat de o cerere speculativă din partea investitorilor de retail, dar şi a celor instituţionali. Această atitudine ar putea fi argumentată de convingerea că monedele virtuale se dezvoltă ca o clasă de active de masă şi pot acţiona ca un depozit de valoare.
Raliul record al Bitcoin înregistrat în ultimele săptămâni ale anului a fost parţial determinat de intrarea pe piaţă a unor investitori instituţionali importanţi. Deşi criptomoneda există de 12 ani, a început să crească în popularitate în rândul investitorilor instituţionali de abia anul trecut. Susţinătorii monedelor consideră că Bitcoin este un instrument de hedging împotriva inflaţiei, similar cu aurul. Aprecierea preţului Bitcoin de anul trecut a fost parţial alimentată de interesul unor nume mari de pe Wall Street pentru moneda virtuală. Este posibil ca aprobarea acestora să fi oferit încredere investitorilor de retail, care, în mod obişnuit, sunt sceptici. Investitori precum Paul Tudor Jones şi Stanley Druckenmiller au investit în Bitcoin şi au subliniat potenţialul de acoperire împotriva inflaţiei.
De asemenea, companii financiare mari precum PayPal şi Fidelity au făcut mişcări în sectorul de monede virtuale, în timp ce Square şi MicroStrategy şi-au folosit propriile bilanţuri pentru a cumpăra Bitcoin. Este posibil ca această tendinţă să continue, existând o gamă tot mai amplă şi diversificată de instrumente care permit investitorilor instituţionali să obţină expunere pe Bitcoin. Un alt aspect important este faptul că tot mai multe companii specializate în acest domeniu sunt reglementate, element ce a lipsit în trecut.
Un al doilea factor care a impulsionat raliul recent al monedei virtuale a fost reprezentat de investitorii de retail şi în special de fenomenul FOMO (fear of missing out). Acest lucru reprezintă o teamă la nivelul investitorilor de a rata momentul oportun de intrare în piaţă, fapt care s-ar putea transpune într-un cost de oportunitate ridicat (pierderea profitului potenţial). În prezent, un număr mult mai mare de persoane deţin conturi la nivelul burselor de monede digitale, achiziţionarea şi tranzacţionarea acestor instrumente fiind mult mai uşoară decât înainte.
Aceste elemente continuă să fie prezente, ceea ce oferă un impuls de încredere pieţei. În continuare există mult optimism pe piaţa monedelor virtuale.
Performanţa recentă a Bitcoin a trezit multe comparaţii cu raliul amplu până la aproape 20.000 de dolari din 2017, care a fost urmat de o corecţie bruscă în 2018 care a dus la pierderea a miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a criptomonedelor majore. Totuşi, există o diferenţă importantă: mişcarea actuală este bazată în mare parte pe cerere din partea investitorilor instituţionali şi mai puţin pe cererea de speculaţie din partea sectorului de retail.
În plus, o altă deosebire între acest raliu şi cel văzut în 2017 este claritatea reglementărilor, care era redusă atunci. Astăzi, majoritatea autorităţilor de reglementare din întreaga lume au creat departamente interne specializate pe sectorul de monede virtuale. O bună parte dintre marile centre financiare deţin un nivel ridicat de reglementare pe pieţele de monede digitale, aspect care oferă confort atât investitorilor instituţionali, cât şi investitorilor de retail.
Printre principalii factori care au stat la baza scăderii preţurilor se numără o secvenţă de marcare a profitului. Pe măsură ce preţul Bitcoin a atins noi maxime istorice, pieţele au început să se confrunte cu noi niveluri de rezistenţă, fapt ce a determinat încasarea profitului. În plus, optimismul la scară largă a determinat intenţie din partea investitorilor de a se reorienta către alte pieţe.
O parte dintre profituri este posibil să se fi reorientat către alte monede, un exemplu fiind Ethereum. Începând cu 3 ianuarie, moneda a crescut cu aproximativ 49,25% în 2021, în timp ce preţul Bitcoin a avansat cu 24,40% în 2021. Traderii s-au orientat către monede alternative în căutarea de randamente superioare. De obicei, monedele digitale sunt corelate pozitiv, dar, de această dată, performanţa Bitcoin a depăşit evoluţia celorlalte monede virtuale.
În timpul sesiunii de marţi, Bitcoin a reuşit să recupereze teren iar mişcarea ascendentă a dat semne mai optimiste decât în urmă cu o zi. Recuperarea rapidă indică cerere puternică, scoţând în evidenţă sentimentul bullish. Această mişcare sugerează că investitorii importanţi din SUA au profitat de corecţie şi au cumpărat Bitcoin.
Gigantul bancar de investiţii JPMorgan a numit o ţintă pe termen lung a preţului Bitcoin la peste 146.000 de dolari, în scenariul în care criptomoneda va creşte în popularitate ca alternativă pentru aur. Posibilitatea de a prelua o parte din ”cota de piaţă” a aurului drept activ de refugiu ar reprezenta un avantaj important pentru Bitcoin pe termen lung.
Cu toate acestea, analiştii au susţinut că volatilitatea preţului Bitcoin trebuie să scadă pentru ca instituţiile să plaseze fonduri importante. Conform reprezentanţilor companiei, convergenţa volatilităţilor aurului şi a Bitcoin este un „proces multianual” şi sugerează că obiectivul de 146.000 USD este o ţintă pe termen lung. În timp ce comunitatea cripto se aşteaptă ca raliul să continue, JPMorgan vede semne ce sugerează o tendinţă de „interes speculativ excesiv” şi consideră aprecieri ample către regiunea 50.000 - 100.000 de dolari ar putea fi nesustenabile pe termen scurt.