Biletele de avion s-au scumpit cu 51% în septembrie, față de finalul anului trecut

0
Publicat:

Biletele de avion s-au scumpit cu 51,16% în septembrie, față de finalul anului trecut și cu 24% față de luna septembrie a anului 2022, potrivit datelor publicate joi de INS.

Tabela de plecări de pe Aeroportul Otopeni
Pasageri pe Aeroportul Otopeni FOTO Mediafax

În septembrie,  scumpiri au fost consemnate în ceea ce priveşte serviciile de transport aerian (51,16% față de decembrie 2022), apă, canal, salubritate, cu 19,69% şi servicii poştale 16,1%.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 10,36%, cele nealimentare cu 6,68%, iar serviciile cu 12,10%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În septembrie, comparativ cu august, rata inflaţiei a fost 0,79%. Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni ale acestui an a fost de 0,6%. 

În ce privește prețurile alimentelor de bază, acestea au crescut de la an la an cu circa 10%, cele mai mari scumpiri înregistrându-se în cazul peștelui proaspăt (+17% din septembrie 2022 până în septembrie 2023).

Alte creșteri de preț s-au înregistrat la pâine (8,8%), cartofi (13,7%), carne (12%), lapte (10%), brânză (14%), unt (10%), ouă (16%) și zahăr (13%).

Uleiul însă a fost cu aproape 20% mai ieftin în septembrie 2023 față de luna similară a anului trecut.

Banca Naţională a României semnala, la începutul lunii octombrie, că, potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023), în principal sub influenţa efectelor de bază şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, precum şi în condiţiile recoltei bogate pe plan intern şi ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază.

Ryanair anunța că va scumpi biletele de avion cu 15%

În luna martie, Ryanair anunța că va scumpi biletele de avion cu 15%, pe de o parte din cauza cererii mai mari față de nivelul de dinaintea pandemiei, iar pe de alta din cauza inflației ridicate.

Directorul general al operatorului aerian irlandez Ryanair, Michael O'Leary, a spus că preţurile la bilete de avion ar urma să crească în această vară cu până la 15%, întrucât cererea depăşeşte numărul limitat de locuri disponibile, comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei, informează site-ul sharecast.com.

Acesta a explicat că nu există o creştere a capacităţii anul acesta în Europa, iar acest lucru vine pe fondul "redresării masive a cererii".

"Anul trecut, preţul mediu al biletelor de avion a crescut cu 20%. 2023 va fi al doilea an cu o creştere a preţurilor de peste 10%, deoarece nu există capacitate. Este rezonabil să ne aşteptăm din nou în vara acestui an la o creştere cu 10 - 15%", a declarat şeful Ryanair, pentru publicaţia Daily Telegraph.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite