Biletele de avion s-ar putea scumpi cu 15%. Ryanair: Oamenii cheltuie bani

0
Publicat:

Biletele de avion s-ar putea scumpi cu 15%, pe de o parte din cauza cererii mai mari față de nivelul de dinaintea pandemiei, iar pe de alta din cauza inflației ridicate.

Oameni care stau pe scaune într-un avion de pasageri
Biletele de avion s-ar putea scumpi cu 15%

Directorul general al operatorului aerian irlandez Ryanair, Michael O'Leary, a spus miercuri că preţurile la bilete de avion ar urma să crească în această vară cu până la 15%, întrucât cererea depăşeşte numărul limitat de locuri disponibile, comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei, informează site-ul sharecast.com.

Acesta a explicat că nu există o creştere a capacităţii anul acesta în Europa, iar acest lucru vine pe fondul "redresării masive a cererii".

"Anul trecut, preţul mediu al biletelor de avion a crescut cu 20%. 2023 va fi al doilea an cu o creştere a preţurilor de peste 10%, deoarece nu există capacitate. Este rezonabil să ne aşteptăm din nou în vara acestui an la o creştere cu 10 - 15%", a declarat şeful Ryanair, pentru publicaţia Daily Telegraph.

În ianuarie, Ryanair anunţa un nivel record al rezervărilor, firmele de turism încercând să încheie tranzacţii în contextul inflaţiei ridicate. Operatorul aerian low-cost vrea să înregistreze o creştere a numărului de pasageri în această vară, comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei, numărul de locuri fiind mai mare cu 30% faţă de 2019.

Inflaţia ridicată nu va afecta cererea, a previzionat O'Leary, operatorii din turism nefiind descurajaţi de scumpiri.

Acesta a afirmat: "Uitaţi-vă la obiceiurile de cheltuieli ale oamenilor: încearcă şi reuşesc să rezerve o cameră la hotel sau o masă la restaurant, un zbor sau alt mijloc de transport spre Europa. Oamenii cheltuiesc. Şi nu se vede doar în Marea Britanie, ci în întreaga Europă".

O'Leary a explicat că nu este îngrijorat de impactul majorării dobânzilor şi susţine demersurile băncilor centrale.

"Ratele dobânzilor trebuie să revină la un nivel de 5-6%, poate nu într-un mod atât de agresiv precum cel din America sau zona euro. Dar suntem într-o economie ciudată, unde şomajul este scăzut şi există presiuni în vederea majorării salariilor. Oamenii cheltuie bani", a susţinut şeful Ryanair.

În urma cu o lună, O'Leary anunța că preţul biletelor de avion vândute de Ryanair ar urma să crească cu 5-10% la vară, comparativ cu 2022, într-un context de inflaţie ridicată.

Anterior, Ryanair a raportat un profit net de 211 milioane de euro pentru cel de al treilea trimestru al exerciţiului fiscal 2022/2023, graţie revenirii cererii pentru călătoriile cu avionul, în special în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, faţă de pierderi de 96 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite