BCE anunță noul design al bancnotelor euro: cultura, râurile și păsările din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancnotele euro vor avea un nou design, cu teme care se vor concentra pe cultura, păsările şi râurile din Europa, în cadrul eforturilor de a le face mai atrăgătoare, a anunţat joi Banca Centrală Europeană.

foto teanc ce bacnote de tip euro de 500
Bacnotele euro vor avea un nou design

Urmând a fi lansate cel mai devreme spre finalul deceniului, bancnotele sunt menite de asemenea să reasigure opinia publică că numerarul va fi folosit în continuare, chiar dacă BCE lucrează la lansarea unui euro digital, transmite Reuters.

Bancnotele cu teme culturale vor reprezenta monumente, lucrări de artă, literatură, descoperiri ştiinţifice şi invenţii. Temele din natură ar putea arăta râuri care traversează frontiere sau ar putea fi reprezentate imagini cu păsări din diverse regiuni.

Noile bancnote au un fir comun: conectarea europenilor, şi despre asta este vorba în privinţa Europei şi a monedei comune: conectarea noastră”, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a ales astăzi „Cultura europeană„ și „Râuri și păsări” ca posibile teme pentru viitoarele bancnote euro. Decizia ia în considerare rezultatele sondajelor efectuate în vara anului 2023, publicate astăzi într-un raport, pentru ca publicul european să își exprime preferințele dintre cele șapte teme preselectate.

În sondajul comandat de BCE, „Cultura europeană” a fost cea mai populară, 21% dintre cetățenii din zona euro, urmată de „Râuri: apele vieții în Europa” (18%) și „Păsările: libere, rezistente, inspiratoare” (17%). Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 23.377 de europeni.

De asemenea, BCE a realizat același sondaj online pe parcursul lunilor iulie și august 2023, atrăgând un număr record de peste 365.000 de răspunsuri din partea europenilor. Rezultatele completează constatările sondajului reprezentativ. Aceleași trei teme au fost preferate, deși într-o ordine diferită. În ambele sondaje, celelalte patru teme preselectate au fost clasate substanțial mai jos.

Pentru a reflecta preferințele publicului într-un mod cât mai larg posibil, Consiliul guvernatorilor și-a dat acordul pentru a combina „Râurile: apele vieții în Europa” și „Păsările: libere, rezistente, inspiratoare” într-o singură temă legată de natură.

Designul final va fi ales în 2026 şi ar putea dura încă câţiva ani până când noile bancnote euro vor fi puse în circulaţie. Modificările nu afectează monezile, care au teme naţionale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite