Cum a inspirat un infractor crearea unei monede locale în Elveția. Ce valoare au bancnotele farinet și unde pot fi folosite

0
Publicat:

În mai 2017, un grup de locuitori din Valais a lansat o nouă monedă regională. Bancnotele valorează la fel ca francii elvețieni, dar pot fi utilizate doar în cadrul întreprinderilor locale.

Hotel Farinet, Valais, Elveția
Hotel Farinet, Valais, Elveția Foto: Shutterstock

Bancnotele pot fi cheltuite doar în întreprinderile participante din Valais, care includ până în prezent peste 150 de restaurante, artizani, magazine agricole și vinării, transmite BBC.

Este o inițiativă locală, susținută de populația locală, care are ca scop stimularea economiei locale, așa că este potrivit să i se dea un nume cu o asemenea semnificație locală: Farinet.

Poate că turiștii nu-i realizează semnificația, dar localnicii știu că toate aceste localuri populare de noapte se numesc astfel deoarece omonimul lor, Joseph-Samuel Farinet, probabil că i-ar fi plăcut să danseze el însuși pe mese.

Numele Farinet este comun în orașele din Valais: este un restaurant în Crans-Montana, un pub în Champéry și un bar après-ski în Verbier, unde schiorii dansează pe mese în echipament termic.

Farinet, omul care reprezintă inspirația pentru noua monedă elvețiană, a fost un falsificator de bani din secolul al XIX-lea și o legendă în aceste locuri, chiar dacă mitul care îl înconjoară acum este mai colorat decât realitatea.

După ce a fugit de autoritățile din Italia, unde era căutat pentru acuzații de falsificare, Farinet a ajuns în Valais în 1869 și a început din nou să bată bani falși. Pentru a intra în grațiile localnicilor săraci, Farinet a fost generos cu moneda sa falsă, obținând în schimb hrană, adăpost și protecție din partea autorităților care îl urmăreau. Astfel, nu numai că a evitat să fie capturat timp de mulți ani, dar a și eliberat localnicii de datorii, ceea ce i-a adus mai târziu porecla de „Robin Hood al Alpilor”.

David Crettenand, membru al comitetului care a înființat moneda Farinet, admite că numirea noii monede după un falsificator notoriu ar putea crea ambiguitate, unii oameni întrebându-se dacă este falsă, dar acest lucru nu îl deranjează. El consideră că este mai important ca numele să întruchipeze scopurile monedei: să fie înrădăcinată în regiune, să încurajeze rețelele între localnici și să stimuleze economia locală.

Legenda este prezentată în Muzeul de bani falși din sat, unde este expusă o copie a hotărârii judecătorești de condamnare a celebrului falsificator și una dintre monedele sale false. De asemenea, muzeul explică modul în care bărbatul a devenit un mit prin intermediul unui roman din 1932, „Farinet ou la Fausse Monnaie”, al scriitorului elvețian Charles-Ferdinand Ramuz, și al unui film din 1938, „Farinet ou l'Or dans la Montagne”, care a romanțat povestea, descriindu-l pe Farinet ca pe un erou al poporului iubitor de libertate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite