BCR a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces pe clauze abuzive. Dobânda trebuie „negociată“ cu clientul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Română (BCR) a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) un proces privind clauzele abuzive. Instanţa a descoperit că dobânda variabilă, care folosea un indice intern al băncii, este ilegală şi a dispus înlocuirea cu o dobândă „negociată“, după ce instanţele inferioare au eliminat total atât dobânda, cât şi comisioanele.

Decizia a venit în cazul unui client BCR, care a dat banca în judecată în martie 2011, scrie Economica.net.

Clientul era beneficiar al unui credit imobiliar din 2008 şi a cerut instanţei să constate ca fiind abuzive mai multe clauze din contract, care se referă la modul de calcul a dobânzii, la comisionul de administrare şi cel de acordare, precum şi la clauza care permite băncii să declare scadenţa anticipată a creditului dacă valoarea garanţiei scade sub cea de la momentul acordării împrumutului.

În martie 2012, Tribunalul a dat doar parţial dreptate clientului, dispunând eliminarea comisioanelor şi restituirea sumelor aferente, dar nu s-a atins de clauza de dobândă.

Decizia a fost atacată cu apel de ambele părţi, şi Curtea de Apel a dat dreptate întru totul clientului în noiembrie 2012, când a dispus şi modificarea clauzei de dobândă.

Curtea de Apel a decis să înlocuiească dobânda de referinţă variabilă cu Euribor la care se adaugă marja fixă iniţială de 1,5 puncte procentuale. La momentul emiterii OUG 50/2010, banca a crescut marja fixă de dobândă la peste 9 puncte procentuale.

Ulterior, însă, BCR a făcut recurs la Înalta Curte. Aceasta a decis că, anterior, Curtea de Apel a greşit când a înlocuit o clauză abuzivă printr-o altă formulă, deoarece jurisprudenţa europeană spune că acea clauză care se constată abuzivă se elimină, nu se înlocuieşte.

Pe de altă parte, ÎCCJ spune că dobânda trebuie „negociată“ între bancă şi client. Avocatul Gheorghe Piperea, care l-a reprezentat pe client, spune că în acest moment, contractul este fără costuri, deoarece Curtea de Apel a eliminat atât comisioanele, cât şi dobânda, fiind găsite abuzive. În acest moment, banca trebuie să-i facă clientului o ofertă pe care să şi accepte. În schimb, BCR afirmă că „va oferi o dobânda similară ofertei-standard pentru clienţii persoane fizice şi care respectă costurile sale de finanţare“.

Mai puteţi citi:

De la 1 martie 2014, Bucureştiul va avea un tribunal specializat pentru conflicte şi proceduri economice

Tribunalul Specializat Bucureşti va fi înfiinţat la 1 martie, domeniile în care va funcţiona acesta, precum şi statul de funcţii urmând să fie stabilite până la 15 ianuarie, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.

Statul se face luntre şi punte pentru bănci: Guvernul se obligă să ia măsuri dacă instanţa care judecă clauzele abuzive afectează stabilitatea financiară

Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va găsi soluţii alternative, dacă instanţele specializate în judecarea proceselor în care sunt denunţate clauzele abuzive din contractele de servicii, inclusiv credite, nu vor reuşi să evite ameninţările pentru stabilitatea financiară.

Societăţile financiare cer supravegherea standardizată asupra tuturor IFN-urilor de către BNR. Casele de amanet şi CAR-urile, în aceeaşi categorie

Asociaţia Societăţilor Financiare (ALB) România vrea ca supravegherea instituţiilor financiare nebancare (IFN) de către Banca Naţională a României să fie standardizată, indiferent de Registrul de autorizare, şi să fie impuse o serie de bune practici pentru toate companiile din sector.

Denunţarea clauzelor abuzive va putea fi realizată de la 1 octombrie. Guvernul a respins proiectul de ordonanţă care amâna din nou intrarea în vigoare

Guvernul a respins proiectul ordonanţei de urgenţă prin care Ministerul Justiţiei propunea din nou amânarea posibilităţii de denunţare a clauzelor abuzive din contracte, astfel că prevederea va intra în vigoare de la 1 octombrie. Premierul Victor Ponta a confirmat că nu va mai fi nicio amânare.

O clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Cum demontează Ministerul Justiţiei solicitările băncilor aflate "cu musca pe căciulă"

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în acest sens, demontând argumentele băncilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite