BCE, presată să accelereze reducerea dobânzilor, după ce inflaţia în Italia a scăzut sub 1%

0
Publicat:

Inflaţia în Italia a scăzut sub 1%, în linie cu estimările analiştilor, punând presiune pe Banca Centrală Europeană să accelereze reducerea dobânzilor, transmite Bloomberg.

Sediul BCE
BCE este presată să accelereze reducerea dobânzilor

În septembrie, preţurile de consum în a treia economie a zonei euro au urcat cu doar 0,8%, pe fondul reducerii costurilor cu energia, transporturile şi comunicaţiile, conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (Istat).

Tendinţa de reducere a inflaţiei se menţine în cele 20 de state membre ale zonei euro iar analiştii se aşteaptă ca datele publicate vineri în Franţa şi Spania să arate o creştere a preţurilor sub ţinta BCE de 2%. Investitorii se aşteaptă ca la şedinţa monetară din octombrie Banca Centrală Europeană să anunţe a treia reducere a dobânzilor.

Eurostat va publica marţi datele preliminare privind evoluţia inflaţiei în zona euro, în septembrie, iar analiştii se aşteaptă la un nivel de 1,8%.

În pofida încetinirii creşterii preţurilor, unii oficiali ai BCE au o poziţie de tip "hawk" (şoim - n. r.), susţinând necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control.

Dar Italia ar saluta o reducere a dobânzii în octombrie. Premierul Giorgia Meloni a declarat că relaxarea politicii monetare este necesară pentru a sprijini creşterea economiilor europene. Guvernul de la Roma are ca obiectiv o expansiune de aproximativ 1% în 2024 dar trebuie să facă mai mult pentru reducerea datoriei, care depăşeşte 130% din PIB. 

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, la 12 septembrie a.c., dobânda cheie cu 25 puncte de bază, pe măsură ce inflaţia încetineşte, iar creşterea economică pierde din elan, transmite Reuters.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit... În consecinţă, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% şi, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024", se arăta în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite