Băsescu: În acest moment câştigătorul CFR Marfă nu are bani să cumpere compania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României spune că GFR caută bani pe la bănci iar acestea nu vor să crediteze preluarea CFR Marfă   FOTO: Presidency.ro
Preşedintele României spune că GFR caută bani pe la bănci iar acestea nu vor să crediteze preluarea CFR Marfă   FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani „pe la bănci”, el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă.

„Dacă în momentul de faţă investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania şi nu îi găseşte - în momentul de faţă nu sunt prea multe bănci dispuse să finanţeze - de unde o să găsească bani pentru modernizarea companiei? Are nevoie de locomotive moderne, de vagoane modernizate, de depouri modernizate, de multe altele”, afirmat şeful statului.

Preşedintele a precizat că privatizarea cu investitor strategic a CFR Marfă a fost stabilită în CSAT.

„Fără să fie rea intenţei, fără să fie joc politic, consider că privatizarea în condiţiile pe care eu le înţeleg, şi vreau să subliniez că eu nu consider că înţeleg poate mai bine ca domnul Ponta, sunt sigur că dânsul vorbeşte foarte responsabil şi foarte bine intenţionat, dar de aceea consider că dânsul trebuie să îşi menţină responsabilitatea politică pentru procesul de privatizare al CFR Marfă”, a mai completat el.

„Intoxicare” cu avizul Consiliul Concurenţei

El a spus că anunţul Guvernului că trebuie aşteptat avizul Consiliului Concurenţei pentru semnarea contractului de privatizare a CFR Marfă este o „intoxicare şi o minciună”.

„Şi aici vreau să fac o precizare în spaţiul public şi acesta este un alt motv de îngrijorare pentru mine, legat de privatizarea CFR Marfă: membri ai Cabinetului au vehiculat ideea că se aşteaptă întâi avizul Consiliului Concurenţei, ceea ce este o minciună. Consiliul Concurenţei nu avizează decât după semnarea contractului”, a afirmat Traian Băsescu.

Grup Feroviar Român a câştigat licitaţia pentru 51% din CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Gruia Stoica, proprietarul GFR declara în timpul procesului de privatizare că deţine suma necesară plăţii pentru acţiunile operatorului de marfă şi că va plăti cele peste 200 de milioane de euro în termenul prevăzut pentru că altfel riscă să piardă 28 de milioane de euro. 

În data de 3 iulie, Ministerul Transporturilor a modificat termenul pentru încasarea banilor din privatizarea CFR Marfă la cel mult zece zile de la acordul autorităţilor de concurenţă, motivarea fiind evitarea unei decizii prin care Consiliul Concurenţei ar fi respins concentrarea economică. Prin preluarea CFR Marfă, Grup Feroviar Român ar ajunge la peste 70% cotă de piaţă. În acel moment, ministru de resort era liberalul Relu Fenechiu.

Concurenţii de la Transferoviar Grup, care au participat la procedura de privatizare împreună cu austriecii de la Donaufinanz, s-au retras fix pentru că nu au reuşit să găsească finanţare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite