Băsescu: Fără banii băncilor mamă, bugetul naţional ar fi în mare dificultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România ar fi "într-o dificultate foarte mare" dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, explicând că nu s-ar mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

Şeful statului a precizat că, anul acesta, România a împrumutat de pe piaţa bancară internă 56 de miliarde de lei - sumă ce va fi completată de împrumuturile ce vor fi realizate până la sfârşitul anului - pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul. "Aceasta înseamnă 13,2 miliarde de euro, de pe piaţa internă, plus alte două miliarde de euro de pe piaţa externă", a menţionat el.


Potrivit lui Băsescu, dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare, "adică n-am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta". "De aceea noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro să se ţină cont şi de nevoia de a se menţine fluxurile de capital către filialele acestor bănci din zona euro, filiale aflate în zona non-euro", a spus preşedintele Băsescu. Şeful statului a făcut aceste declaraţii înainte de plecarea spre Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite