Băsescu: Dacă aş fi premier, aş face reducerea CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Băsescu cere Guvernului să îşi asume măsurile prin care intenţionează să compenseze impactul de 5 miliarde de lei la buget   FOTO David Muntean
Preşedintele Băsescu cere Guvernului să îşi asume măsurile prin care intenţionează să compenseze impactul de 5 miliarde de lei la buget   FOTO David Muntean

Dacă aş fi premier, aş face reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, pentru că este o măsură bună, iar Guvernul ar fi putut să îmi spună că vor continua politica din acest an şi să taie 5 miliarde de lei, cât este impactul, de la investiţii, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la emisiunea „Evenimentul Zilei“, difuzată la B1 TV.

El a spus că ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a venit „dezarmată“ la discuţiile de luni de la Cotroceni, după ce premierul Victor Ponta a cerut sâmbătă retragerea din dezbaterile publice a noului proiect de Cod Fiscal, care majorează taxele pe locuinţe şi autoturisme şi introduce din nou impozitul forfetar, dar într-o altă formă. Şeful statului a spus din noul Cod Fiscal, Executivul ar putea colecta suplimentar 1,8-1,9 miliarde de lei.

„Nu veţi găsi nicio declaraţie a mea că nu susţin reducerea CAS, o susţin, dar nu-i suficient să o susţii, trebuie să ai şi argumente de sustenabilitate“, a precizat Băsescu, care a completat că deficitul din sistemul de pensii este unul structural.

Şeful statului a avut luni o consultare cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Ulterior, după întâlnire, premierul a spus că preşedintele a avut un ton „bădărănesc“ la adresa Ioanei Petrescu, astfel că preşedintele a făcut publice înregistrările.

În înregistrări se vede cum şeful statului le cere celor doi interlocutori cum va acoperi Guvernul impactul reducerii CAS, de 5 miliarde de lei, plus alte 6 miliarde de lei din reducerea deficitului. Băsescu i-a cerut ministrului Petrescu "argumente de Harvard" în timpul întâlnirii, de genul celor ale economistului Nouriel Roubini, şi el fost absolvent la Harvard.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite