Rata inflaţiei zburdă, Robor o urmează. Cu cât va creşte rata la un credit Prima Casă

Rata inflaţiei zburdă, Robor o urmează. Cu cât
va creşte rata la un credit Prima Casă

Rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie la 3,2%, cel mai mare nivel din august 2013, iar economiştii consideră că acest lucru va atrage şi creşterea Robor, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Ratele plătite la bănci urmează, astfel, să se mărească semnificativ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit profesorului de economie Bogdan Glăvan, prognoza de inflaţie, optimistă, este de 2,7% anul acesta şi 3,1% anul viitor. „Dar INS a raportat azi deja că indicele preţurilor înregistrează o creştere de 3,2% pe ultimele 12 luni”, spune el.

Şi economistul şi senatorul PNL Florin Cîţu subliniază creşterea accentuată a ratei inflaţiei. „La începutul anului, rata inflaţiei era 0%. După 11 luni în care Dragnea şi Vâlcov au administrat economia, rata inflaţiei e 3,2%”, evidenţiază Cîţu.

Potrivit lui, Robor ar trebui să crească repede peste rata inflaţiei. „Pariul pe care îl fac acum economiştii: când depăşeşte ROBOR rata inflaţiei? Eu vă spun că foarte curând. Altfel, lucrurile scapă de sub control. În următoarele 3 luni ROBOR poate să ajungă la minim 4%”.

Şi Glăvan susţine că „rata dobânzii urmează rata inflaţiei, altminteri lumea pierde dacă ţine bani în bancă”, deci creşterea ratei inflaţiei atrage creşterea dobânzilor.

Ce se întâmplă cu ratele la credite

Glăvan observă că, în 2012, când rata inflaţiei era de 3,33%, adică foarte aproape de ce prognozează statul astăzi, ROBOR s-a situat la 5-6%. „Dacă ROBOR ajunge la 4%, atunci rata la un credit ipotecar pe 25 de ani Prima Casă creşte cu 400-500 de lei faţă de începutul acestui an. Asta este doar o parte a notei de plată pentru politicile populiste, de pauperizare”, conchide profesorul de economie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările