Mişa desfiinţează proiectul de buget pe 2018: Cursul valutar este posibil să crească anul viitor peste 4,55 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însuşi ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa desfiinţează cifrele fabuloase pe care a fost construit bugetul pe anul 2018. Cursul valutar este posibil să crească anul viitor peste 4,55 lei/euro, susţine Mişa, în condiţiile în care nivelul monedei europene deja a crescut peste acest nivel, încă din 2017.

„Vorbim de o inflaţie în creştere şi de o tendinţă, inclusiv la nivelul Uniunii Europene privind inflaţia. Cursul stabilit este făcut pe baza analizei de la nivelul Comisiei Naţionale de Prognoză, având în vedere şi creşterea economică şi luând în calcul absorbţia de fonduri europene care va fi realizată în cursul anului 2018. Dacă ne raportăm la elemente de probabilitate este probabil să crească cursul, dar au fost ani în care cursul a scăzut”, a spus Mişa marţi, în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.

Declaraţia lui vine în contextul în care proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1% şi un curs mediu de 4,55 lei/euro.

În acelaşi timp, şi datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată că euro a trecut încă din acest an de nivelul estimat de Guvern abia pentru anul viitor.

Ultima dată când euro a înregistrat un nivel sub 4,56 lei a fost în data de 2 august, când s-a situat la 4,5586 lei. De atunci, leul s-a depreciat aproape încontinuu în faţa monedei europene, situându-se la un maxim istoric de 4,6551 lei în data de 21 noiembrie. Marţi, euro se situa, potrivit BNR, la 4,6362 lei. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite