Băncile aveau la începutul anului 65.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni. Peste 36.500 dintre ei au cerut conversia sau restructurarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul Clienţilor cu Credite în franci elveţieni organizează, duminică, în Piaţa Victoriei, un miting prin care protestează faţă de atitudinea clasei politice şi a BNR în problema creditelor în franci FOTO Adevărul
Grupul Clienţilor cu Credite în franci elveţieni organizează, duminică, în Piaţa Victoriei, un miting prin care protestează faţă de atitudinea clasei politice şi a BNR în problema creditelor în franci FOTO Adevărul

Portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elveţieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres.

„În portofoliile băncilor comerciale din România figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite în franci elveţieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor împrumuturi“, a spus Suciu, pentru Agerpres.

Acesta a precizat, totodată, că din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elveţieni, 15.594 au fost soluţionate, iar 20.000 sunt în lucru. În acest context, un număr de 30.000 de clienţi nu au înaintat băncilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au în această monedă.

Conform datelor Băncii Naţionale a României, la 1 noiembrie 2014, în portofoliile din România ale băncilor comerciale figurau 75.000 de persoane cu credite în franci elveţieni. Estimările din piaţă arată că băncile au externalizat, de-a lungul timpului, aproximativ 20.000 de credite în franci elveţieni.

Grupul Clienţilor cu Credite în franci elveţieni (GCCC) organizează, duminică, între orele 15.30-18.,30, în Piaţa Victoriei, un miting prin care protestează faţă de atitudinea clasei politice şi a Băncii Naţionale a României în problema creditelor în franci. Organizatorii estimează că la miting vor participa 5.000 de persoane. 

„Din informaţiile pe care le am până în acest moment, ar trebui să avem în Piaţa Victoriei 5.000 de manifestanţi, care vin din toată ţara. În privinţa urmărilor acestui protest, noi sperăm să trezim clasa politică, care cinci luni de zile, de când a explodat cursul leu/franc, nu au făcut nimic. Au adoptat decât o Lege a insolvenţei care nu are aplicabilitate, iar Legea conversiei, aşa cum am propus-o noi, au uitat-o printr-un sertar. Sperăm, cu presiunea noastră asupra lor, să adopte această lege. Avem în plan solicitarea unei audienţe, precum şi depunerea, probabil în cursul zilei de mâine (luni – n.r.) a unui memoriu la Guvern prin care cere o întrevedere, a declarat Cătălin Voivozeanu, membru al Grupul Clienţilor cu Credite în franci elveţieni, pentru Agerpres. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite