Bancher rus: SUA şi Arabia Saudită au conspirat pentru scăderea preţului ţiţeiului. Rusia e în foame de bani, iar rubla a ajuns la noi minime istorice
0Statele Unite ale Americii au conspirat cu Arabia Saudită pentru a menţine preţul petrolului la nivelurile actuale de 70-80 de dolari, consideră Oleg Vyugin, fost viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei şi actual preşedinte al consiliului de administraţie de la MDM Bank.
„SUA sunt pe cale să aibe avantajul în piaţă şi au avertizat Arabia Saudită că mai bine şi-ar schimba politica de preţuri dacă vor să îşi protejeze cota de piaţă. Arabia Saudită a înţeles aluzia şi şi-a dat seama că scăderea preţurilor pe care le practică este cea mai bună opţiune“, spune Vyugin, citat de către agenţia de ştiri Sputnik, fosta Ria Novosti.
Vyugin a adăugat că dacă ţiţeiul va ajunge iarăşi la peste 100 de dolari barilul, atunci producţia SUA va trece de 10 milioane de barili pe zi, depăşind atât pe cea a Arabiei Saudite, cât şi pe cea a Rusiei, în vreme ce o medie de 70-80 de dolari pe baril va face ca grupurile petroliere americane să tragă pe dreapta o serie de proiecte.
Potrivit bancherului, schimbul dintre cei doi producători ar permite Arabiei Saudite să domine în continuare piaţa, în vreme ce SUA îşi vor putea promova agenda politică.
Pentru a rămâne competitivă pe o piaţă dificilă, Arabia Saudită a redus în urmă cu o săptămână preţul petrolului comercializat pe piaţa americană, majorând în schimb preţurile în cazul altor cumpărători mari, precum China. Decizia Arabiei Saudite a fost luată şi pe fondul perspectivelor slabe de creştere economică în Europa.
„SUA vor limita producţia din cauza preţurilor mici, în vreme ce la 80 de dolari barilul Arabia Saudită va rămâne deasupra obligaţiilor bugetare, cel puţin pentru următorii doi ani, deoarece bugetul lor este echilibrat la acest preţ şi are aproape un trilion de dolari în fonduri de rezervă“, a mai adăugat fostul viceguvernator al băncii centrale a Rusiei.
El a mai subliniat că dacă vor exista scăderi mai mari, atunci atât SUA, cât şi Arabia Saudită şi OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol) vor fi afectate, astfel că preţul petrolului va rămâne în intervalul 70-80 de dolari pe baril. Un scenariu advers ar face ca statele exportatoare de petrol să scadă producţia.
Rusia, dependentă de petrol
Rusia nu face parte din organizaţia OPEC, dar economia sa este dependentă de preţul ţiţeiului. Exporturile de petrol din Rusia sunt mult mai mari decât cele de gaze naturale. Atât SUA, cât şi Uniunea Europeană, au impus sancţiuni împotriva sectorului petrolier din Rusia. Gigantii de stat Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft nu mai au acces la finanţare în Europa, în vreme ce companiile americane au interdicţie de a mai colabora cu cele ruse în cazul resurselor neconvenţionale şi a proiectelor marine, atât de mică dar şi de mare adândime. Acestea au determinat Exxon să renunţe la explorarea Arcticii împreună cu Rosneft, în vreme ce Shell a renunţat la cooperarea cu Gazprom Neft, iar Total la cea cu Lukoil.
Disperare la Rosneft
Blocarea accesului la finanţare a determinat Rosneft să ceară un ajutor de 49 de miliarde de dolari.
De altfel, Igor Sechin – şeful Rosneft – a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să amâne o serie de reforme fiscale. Supranumită „manevra fiscală“, aceasta presupune scăderea taxelor pentru exporturile de benzină şi o creştere pentru păcură, dar şi o majorare a taxei de extracţie. Producătorii de ţiţei au argumentat că noua paradigmă va afecta exploatarea zăcămintelor, şi ar putea duce la scăderea cantităţilor extrase, în vreme ce rafinăriile sunt obligate să facă mari investiţii pentru modernizare, scrie The Moscow Times. Măsura este menită să crească banii colectaţi la buget de către statul rus. Astfel, statul ajunge să se lupte cu propriile companii pe resurse din ce în ce mai puţine.
Rubla, la minime istorice faţă de dolar şi euro
În urma represaliilor economice, rubla a atins vineri cele mai mici niveluri faţă de dolarul american, respectiv 48,55 de unităţi, şi 60,27 de unităţi pentru un euro. Per total, rubla s-a depreciat cu 29% faţă de dolar în acest an.
Comunitatea internaţională a acuzat anexarea Crimeei de către Rusia şi sprijinul dat separatiştilor din regiunile Doneţk şi Lugansk.
Banca Centrală a Rusiei a prezis creştere economică zero pentru economia rusă, presupunând că preţul petrolului nu va scădea sub 90 de dolari barilul.
Mai puteţi citi:
[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia-4" target="_blank">View the story "sanctiuni rusia" on Storify</a>]