„Castelul de cărţi“ al lui Putin începe să se prăbuşească: Extinderea gazoductului Nord Stream spre Marea Britanie a fost blocată
0Extinderea gazoductului Nord Stream, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania şi la care grupul rus Gazprom deţine 51% din acţiuni, spre Olanda şi Marea Britanie a fost oprită, în urma divergenţelor dintre Londra şi Moscova cu privire la acţiunile Rusiei legate de Ucraina, scrie The Times.
Nord Stream este operat de o companie bazată în Elveţia şi are ca acţionari Gazprom (51%), grupurile germane E.ON şi BASF (câte 15,5%), dar şi olandezii de la Gasunie şi francezii de la GdF SUEZ (câte 9%).
Gazoductul are o capacitate anuală de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaze. Potrivit Ria Novosti, în luna februarie, Gazprom şi partenerii săi din consorţiu au derulat un studiu de fezabilitate asupra proiectului de extensie a gazoductului, dar Uniunea Europeană a fost împotrivă, argumentând că ar creşte dependenţa blocului comunitar de Rusia.
Conform Ria Novosti, Gazprom nu a putut opera Nord Stream la capacitate maximă deoarece legislaţia europeană îi permite să folosească doar 50% din capacitate şi să rezerve cealaltă jumătate terţilor independenţi, care doresc să îl utilizeze pentru a transporta gaz. Reprezentanţii Nord Stream au negat legătura între lipsa de interes pentru extinderea gazoductului şi actualele sancţiuni contra Rusiei.
Nord Stream porneşte din oraşul Vyborg, Rusia, şi ajunge lângă oraşul Greifswald, din Germania, conducta având 1.224 de kilometri. Aceasta este singura cale directă de transport a „aurului albastru“ între Rusia şi Occident, evitând statele din Estul Europei. Gazprom este cel mai mare grup de gaze din lume, livrând anual 160 de miliarde de metri cubi de gaze Europei, reprezentând o treime din necesarul „bătrânului continent“. Jumătate din această cantitate este transportată prin Ucraina, cu care Rusia are acum un mare diferent teritorial, în vreme ce restul vin prin Belarus.
„Adevărul“ a scris zilele trecute şi că Germania sprijină Gazprom în demersurile sale la Comisia Europeană astfel încât să primească acceptul de a utiliza gazoductul OPAL, care leagă Nord Stream de Cehia, pe lângă graniţa cu Polonia.
Rusia a anexat peninsula Crimeea încălcând tratatele internaţionale şi, ulterior, a sprijinit cu arme şi cu trupe rebelii proruşi din Estul Ucrainei, acuzaţii pe care Moscova le neagă.
Mai puteţi citi: