Banca Naţională a Bulgariei: Suntem pe ultima sută de metri a drumului spre zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria este pe ultima sută de metri a drumului spre zona euro, a afirmat Iliya Lingorski, membru al Consiliului de Administraţie al BNB (Banca Naţională a Bulgariei), transmite Novinite.

Bancnotă de 100 de leva lângă o bancnotă de 100 de euro, ambele așezate peste steagul Bulgariei
Bulgaria este pe ultima sută de metri a drumului spre zona euro

"În virtutea apartenenţei Bulgariei la Uniunea bancară europeană şi a mecanismelor ale cheie - Mecanismul de supraveghere unic şi Mecanism de restructurare unic - Banca Naţională a Bulgariei participă la luarea celor mai importante decizii privind supervizarea şi restructurarea băncilor din zona euro, inclusiv băncile din Bulgaria", a subliniat Lingorski.

Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a Bulgariei lucrează împreună la sincronizarea activităţilor organizaţionale, tehnice şi de reglementare, pentru accesul ţării la moneda comună europeană, în condiţiile în care sunt îndeplinite deja criteriile tehnice, a explicat oficialul bulgar.

"Prin urmare, suntem pe ultima sută de metri şi suntem într-un moment important şi, aş putea spune, cel mai dificil al acestui drum prin aderarea ţării noastre la Uniunea bancară europeană şi a monedei noastre naţionale, leva, la Mecanismul monetar european", a afirmat Iliya Lingorski.

În timpul forumului a fost menţionat exemplul Croaţiei, care, după adoptarea euro la începutul acestui an, a înregistrat o creştere a economiei de 2,8% şi o reducere a inflaţiei de la 10% la 8%.

Cu un produs intern brut per capita situat la jumătate faţă de media din UE, Bulgaria speră că aderarea la euro va accelera viteza cu care va reduce decalajul care o separă de ţările bogate din Occident.

În urmă cu trei săptămâni, Ministerul de Finanțe din Bulgaria anunța că face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025.

Potrivit sursei citate, pregătirile şi progresele ţării în această direcţie au fost discutate deja cu oficialii UE.

Statutul de membru al zonei euro reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Demersurile active ale statului pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în domeniul tehnic cât şi legislativ", au precizat oficialii de la Sofia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite