Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International: „De 9 ani investim în dezvoltarea României“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International: Grupul şi-a majorat an de an contribuţia la bugetul de stat al României, aportul acestuia ridicându-se la peste 10,8 miliarde de dolari în perioada 2007-2015 FOTO KMG International
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International: Grupul şi-a majorat an de an contribuţia la bugetul de stat al României, aportul acestuia ridicându-se la peste 10,8 miliarde de dolari în perioada 2007-2015 FOTO KMG International

KMG, alături de KMG International, reprezintă un pilon de stabilitate al sectorului energetic din România, dar şi un susţinător pentru poziţionarea României drept un hub energetic în regiunea Mării Negre, susţine Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International.

** KazMunayGas împlineşte nouă ani de când a luat pachetul majoritar de acţiuni al Grupului Rompetrol. La ce valoare se ridică investiţiile realizate de la momentul preluării pachetului majoritar de acţiuni şi cum s-a transformat Grupul în această perioadă?   

În cei nouă ani de prezenţă în România şi în regiunea Mării Negre, KazMunayGas (KMG)  a devenit un pilon de dezvoltare a economiei locale, un factor de stabilitate în aprovizionarea cu materie primă şi produse petroliere, dar şi un susţinător al consolidării parteneriatului strategic dintre România şi Kazahstan. Investiţiile de peste 2 miliarde de dolari realizate din 2007 şi până în prezent în dezvoltarea activităţilor de profil din România au demonstrat încrederea şi implicarea KMG în creşterea economiei locale. Grupul a reuşit în cei opt ani marcaţi de criză internaţională să-şi menţină şi să-şi îmbunătăţească activităţile de profil, fiind în prezent cel mai mare rafinor al României, singurul producător de bitum şi hexan, dar şi unicul furnizor de polimeri. Conform unui top realizat de agenţia WoodMackenzie, rafinăria Petromidia este cea mai modernă unitate de profil din România, ocupând locul 9 la nivel european în 2015. Compania naţională de petrol şi gaze a Kazahstanului – KazMunayGas – şi-a extins prezenţa în regiunea Mării Negre şi Europa prin preluarea în 2007 a pachetului majoritar de acţiuni al Grupului Rompetrol (în prezent KMG International). În 2009, KMG a devenit unic acţionar al Grupului. Direcţia strategică a KMG în perioada 2006-2007 a urmărit crearea unui pod energetic între producţia şi rezervele de ţiţei ale Kazahstanului şi nevoia şi dorinţă ţărilor membre ale Uniunii Europene de creare a unei surse alternative de aprovizionare cu materie prima şi produse finite.   

** Care este cea mai importantă resursă a Grupului? 

 

Angajaţii noştri sunt cea mai importantă resursă a Grupului, motorul activităţilor şi al operaţiunilor noastre. Experienţa şi expertiza acestora au susţinut continua dezvoltare, dar şi obţinerea de performanţe şi rezultate pozitive. Impactul pozitiv al creşterii activităţilor de profil s-a reflectat şi la nivelul celor 5.000 de angajaţi şi al familiilor acestora, prin creşterea nivelului de trai, asigurarea unei stabilităţi financiare necesare planificării viitorului. În total, peste 50.000 de persoane din România, inclusiv comunităţile din Năvodari şi Constanţa, sunt strâns legate de activităţile noastre curente, de evoluţia şi perspectivele Grupului. La aceştia se adaugă în fiecare lună şi cei peste 4.000 de parteneri comerciali, din diverse zone de activitate – de la furnizorii de produse şi servicii până la nivelul celor care şi-au clădit o afacere în baze produselor realizate de Rompetrol în România. De asemenea, clienţii noştri au beneficiat de o creştere constantă a calităţii carburanţilor produşi şi comercializaţi prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia.  

** Care sunt măsurile întreprinse de KMG pentru dezvoltarea activităţilor de rafinare şi distribuţie carburanţi în România şi în regiunea Mării Negre?

 

Investiţiile realizate de KMG International în România din 2007 şi până în prezent au vizat în principal modernizarea rafinăriei Petromidia, dar şi creşterea capacităţii de procesare a acesteia, de la 3,5 milioane de tone pe an la peste 5 milioane de tone. Pe fondul acestora, rafinăria de la malul Mării Negre a procesat în perioadă 2007-2015 o cantitate totală de materie primă de circa 39 de milioane de tone (peste 37 de milioane de tone de ţiţei). Pentru acest an, este estimată procesarea unei cantităţi de 5,35 milioane de tone de materie primă (peste 4,8 milioane de tone de ţiţei). În acelaşi timp, Grupul a demarat în 2012 un amplu program de redefinire a staţiilor Rompetrol, noul concept fiind lansat la finele lui 2013, odată cu noua staţie din Otopeni. Până la finele anului trecut, sub umbrela noului concept se regăseau în România un număr de 118 staţii (exterior) şi 71 de staţii (interior). Grupul şi-a propus pentru acest an finalizarea programului de rebranding în România şi continuarea acestuia în Bulgaria, Moldova, dar şi dezvoltarea reţelei de distriuţie prin construcţia de noi staţii.  În 2015, clienţii Rompetrol au apreciat noua imagine a staţiilor, lucru care s-a tradus într-un trend ascendent privind consumul mediu lunar (+14%), notorietatea brandului Efix şi poziţionarea acestuia ca leader în rândul brandurilor de carburanţi, notorietatea spontană privind recunoaşterea mărcii Rompetrol ca brand de succes, dar şi o dublare a popularităţii serviciului Fill&Go în rândul clienţilor.

** Care sunt rezultatele şi impactul acestor investiţii în economia României? 

KMG, alături de KMG International, reprezintă un pilon de stabilitate al sectorului energetic din România, dar şi un susţinător pentru poziţionarea României drept un hub energetic în regiunea Mării Negre. Prin consolidarea şi dezvoltarea operaţiunilor pe plan intern, Grupul şi-a majorat an de an contribuţia la bugetul de stat al României, aportul acestuia ridicându-se la peste 10,8 miliarde de dolari în perioada 2007-2015. Impactul KMG în Produsul Intern Brut al României reprezintă în prezent circa 3%, Grupul fiind în top 10 cei mai mari contribuabili din România. De asemenea, KMG International este cel mai mare exportator de produse petroliere din România, ocupând poziţia secundă la nivel naţional.  Din 2007 şi până în prezent, valoarea totală a exporturilor realizate de companiile membre ale Grupului ( Rompetrol Rafinare, Rompetrol Gas şi Rominserv Valves Zalău) a ajuns la 12,4 miliarde de dolari, din care mare parte reprezintă livrarea carburanţilor produşi de rafinăria Petromidia către subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria, Georgia, dar şi către partenerii tradiţionali din regiunea Mării Negre. De exemplu, Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie) a înregistrat în  primul trimestru din 2016 exporturi de 243 de milioane de dolari. 

** Care este statusul parteneriatului strategic încheiat cu statul român în 2013? 

Grupul KMG International şi Guvernul României au încheiat în februarie 2013 un memorandum de înţelegere privind soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român. Înţelegerea are două componente majore – răscumpărarea de către Grup a unui pachet semnificativ din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare, precum şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român (KMGI – 80%, statul român – 20%), cu o valoare estimată de până la aproximativ un miliard de dolari. Prin adoptarea soluţiei benefice ambelor părti din 2013, KMG International s-a angajat să ofere 200 de milioane de dolar pentru preluarea a 26,6% din pachetului de acţiuni, statul român urmând să fie pentru o perioadă de trei ani un acţionar semnificativ al companiei din Năvodari, cu 18%. Cu o durată de maturitate de şapte ani de la constituirea sa, principalele direcţii de investiţii ale fondului urmăresc consolidarea activităţilor şi operaţiunilor KMGI, diversificarea surselor de aprovizionare cu ţiţei, atât a României, cât şi a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar şi stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiţii, cu un impact direct în economia României. Aşteptăm cu interes finalizarea paşilor procedurali pentru a ne putea respecta angajamentele asumate, dar şi pentru a porni investiţiile aferente fondului de investiţii kazah-român, care pune bazele parteneriatului strategic în sectorul energetic între două state – România şi Kazahstan. În baza celor agreate cu reprezentanţii statului, avem un calendar de implementare a acestor paşi, care expiră la finele acestui an. Sperăm că asigurările transmise public de autorităţi la începutul lunii iunie se vor concretiza în perioada următoare, iar Ministerul Energiei va desemna compania care va reprezenta statul român în cadrul fondului, conform Hotărarii de Guvern 35/2014. 

KMG International

Deţinut de compania na'ională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas, Grupul KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 12 pieţe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an şi cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum şi hexan, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii de distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL şi 6 depozite. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite