Aveţi de luat dividende? BRD devine agent de plată pentru Depozitarul Central

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitarul Central informează că BRD – Groupe Societe Generale a devenit agent de plată pentru instituţie, prin intermediul acestuia urmând să fie efectuate plăţi de dividende sau alte sume de bani, pentru emitenţii de instrumente financiare care vor desemna respectiva instituţie de credit drept agent de plată propriu.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil, emitentii vor distribui dividendele şi orice alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

Cum se vor distribui dividendele

Distribuirea dividendelor prin intermediul Depozitarului Central se va efectua astfel:
** pentru acţionarii care sunt clienţi ai unor intermediari participanţi ai Depozitarului Central, plata se va face prin intermediul Depozitarul Central şi al respectivilor participanţi;
** pentru acţionarii care nu au cont deschis la un intermediar, plata se va face de către Depozitarul Central, prin intermediul agentului de plată desemnat de către emitentul la care respectivul acţionar are deţineri, cu condiţia ca respectivul agent de plată să fi încheiat un contract în acest sens cu Depozitarul Central.

Vor fi mai mulţi agenţi de plată

„În contextul schimbărilor legislative recente, în urma cărora dividendele se vor distribui centralizat prin Depozitarul Central, lucrăm permanent la îmbunătăţirea acestui serviciu în scopul identificării de soluţii cât mai flexibile care să răspunda în cât mai mare măsură nevoilor emitenţilor şi acţionarilor.
Începând cu acest an, procesul se va desfăsura într-un mod mult mai eficient şi mai predictibil, nu vor mai exista reguli diferite de distribuire a dividendelor de la un emitent la altul şi va fi asigurat tratamentul egal al investitorilor.
Aşadar, după reducerea recentă a comisioanelor aferente acestor operaţiuni, facem demersuri pentru creşterea numărului de agenţi de plată prin intermediul cărora Depozitarul Central va distribui sumele de bani cuvenite acţionarilor, pentru a da posibilitatea emitenţilor să-şi desemneze instituţia financiară pe care o preferă, pentru desfăşurarea acestor operaţiuni“, a declarat Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central.

„Ne bucurăm să anunţăm extinderea colaborării foarte bune şi de lungă durată pe care Depozitarul Central o avea deja cu BRD – Groupe Societe Generale, într-o nouă direcţie, în scopul eficientizării serviciului de distribuire de dividende“, a mai spus şefa Depozitarului Central.

BRD: „Răspundem afirmativ celor mai exigente solicitări“

„Experienţa acumulată în decursul celor 14 ani de prestări servicii de distribuţie dividende, numărul important de clienţi, repartiţia teritorială a reţelei bancii precum şi know-how-ul insuşit de la Société Générale ne-au permis să oferim servicii de calitate superioară şi să răspundem afirmativ celor mai exigente solicitări din partea emitenţilor şi acţionarilor acestora.
Acest parteneriat cu Depozitarul Central reconfirmă angajamentul BRD – Groupe Societe Generale de a livra servicii de calitate şi de a contribui la dezvoltarea pieţei de capital“, a declarat Bogdan Zurbagiu, director comercial BRD – Groupe Societe Generale Directia Titluri.

Serviciul de distribuire a dividendelor prin intermediul Depozitarului Central se adresează atât emitenţilor listaţi pe pieţele reglementate, celor tranzacţionaţi pe sistemele alternative de tranzacţionare, cât şi societăţilor care nu mai sunt prezente pe piaţa de capital, dar care sunt preocupate de asigurarea unui tratament corect şi egal al acţionarilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite