Averea fraților Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare lanț de magazine de bricolaj din România. Din ce au făcut primii bani
0Frații Adrian și Dragoș Pavăl sunt proprietarii Dedeman, cel mai mare lanț de magazine de bricolaj din România. Averea lor cumulată ajunge la 3 miliarde de euro, dar au investiții în mai multe sectoare, inclusiv la Bursă.
Dedeman este liderul de piață în domeniul retailului de bricolaj din România. Acest lanț de magazine a fost fondat în anul 1992 în Bacău de către frații Adrian și Dragoș Pavăl. Prima unitate modernă mare a fost deschisă în 2003 la Suceava.
În prezent, Dedeman operează 62 de magazine în țară și vinde peste 60.000 de produse în magazine și peste 85.000 pe site și în aplicație.
Există puţine companii cu capital sută la sută românesc care au reuşit să ţină piept multinaţionalelor venite din Occident, să supravieţuiască şi chiar să câştige bătălia. Dedeman este una dintre ele, o firmă construită de la zero de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, a căror poveste fascinantă a rămas necunoscută până acum.
Performanța financiară a fraților Pavăl
Anul trecut, Dedeman a raportat vânzări de 11,5 miliarde de lei și un profit net de 1,53 miliarde de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor.
Compania are aproximativ 12.113 salariați și este unul dintre cei mai mari angajatori din România.
Născuți în comuna suceveană Bogdănești, într-o familie cu opt copii, Dragoș și Adrian Pavăl nu au avut parte de o situație financiară bună. Dragoș a plecat la liceu la Iași, în loc să meargă la Fălticeni, oraș aflat la doar 15 kilometri distanță. În vacanțe, lucra în gospodărie, iar regula lor era că banii trebuie câștigați muncind.
În 1992, fratele său Adrian a terminat aceeași facultate la Iași și a strâns 10.000 de mărci germane cumpărând produse de la ruși și revânzându-le la Craiova.
În 1993, au preluat de la stat un magazin de mobilă și au dorit să deschidă ceva similar în România.
Dedeman a apărut în 1992, la Bacău, şi a fost, la început, un butic de 16 metri pătraţi în care se vindeau de la sucuri şi gume de mestecat, până la unghiere şi papuci de casă. Acum sunt 30 de magazine uriaşe, întinse pe zeci de hectare, în marile oraşe ale ţării. Dedeman are 6.000 de angajaţi şi este lider detaşat pe segmentul retailerilor de construcţii şi de amenajări.
Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proveniţi dintr-o familie modestă, cu opt copii, le-au dat o lecţie de business marilor companii occidentale venite să împartă şi să stăpânească piaţa din România. Giganţi precum Bricostore (Franţa), BauMax (Austria) sau Praktiker, OBI şi Hornbach (toţi trei din Germania) se uită de jos în sus la Dedeman-ul fraţilor Pavăl, care este acolo, în vârf, pentru că a ştiut să fenteze criza prin investiţii inteligente şi să-şi calculeze cu grijă fiecare pas.
UN INFORMATICIAN LA ÎNTREPRINDEREA DE STAT
Dragoş Pavăl (46 de ani), directorul şi acţionarul principal al companiei Dedeman, este cel mai mare dintre cei opt fraţi ai familiei. După şcoala generală, a plecat din satul natal şi, în loc să meargă la liceu în oraşul Fălticeni, la numai 15 kilometri distanţă, el s-a dus tocmai la Iaşi. „Nici azi nu ştiu ce a fost în capul meu de am plecat atât de departe, mai ales că părinţilor le-a fost foarte greu să mă întreţină. Dar poate că aşa a fost să fie, să-mi iau viaţa în mâini de la 14 ani”.
Dedeman a raportat, anul trecut, vânzări de 11,5 miliarde de lei și un profit net de 1,53 miliarde de lei, potrivit datelelor Ministerului Finanțelor, consultate de Libertatea.
Compania avea la finalul anului 2023 un număr de 12.113 salariați, societatea fiind unul dintre cei mai mari angajatori din România.
Frații Pavăl dețin acum pachete minoritare de acțiuni la producătorul de aluminiu Alro (23,2%), societatea de energie Electrica (8,2%), Transelectrica (6,48%) și producătorul de materiale de construcții Cemacon (91,21%), firme listate la Bursa de Valori București (BVB).
De asemenea, în 2022, cei doi frați au cumpărat 30% din Farmacia Tei și Bebe Tei.
La toate acestea se adaugă și investiții de 300 de milioane de euro în imobiliare.
Explozie la Dedeman Botoşani. Numărul victimelor a ajuns la 15, între care un minor
Numărul victimelor exploziei de la magazinul Dedeman din Botoşani a ajuns la 15, potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani, Ştefan Bercea.
Trei dintre cele 15 victime au fost transferate către centre universitare din Iaşi şi Bucureşti, iar patru au rămas internate la spital.
„În cursul zilei de astăzi am fost anunţaţi de declanşarea Planului Alb Cod Roşu prin care iniţial au fost opt victime anunţate, ulterior s-au prezentat în cadrul spitalului 15 victime, 14 adulţi şi un minor. Trei dintre cele 15 victime au plecat spre centre universitare, unul la Iaşi şi doi la Bucureşti, patru au rămas internaţi în cadrul spitalului, doi în cadrul Secţiei ATI şi doi în cadrul Secţiei Chirurgie plastică, iar cinci pacienţi au fost lăsaţi să plece la domiciliu pentru că prezentau leziuni uşoare. În prezent, în spital mai sunt trei pacienţi, un minor şi doi adulţi în supraveghere”, a afirmat Ştefan Bercea pentru Agerpres.