Autostrada Sibiu-Piteşti: Instanţa a stabilit cine va construi cei 30 km dintre Piteşti şi Curtea de Argeş. Când va fi gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada Sibiu Pitesti, tronsonul 5 - Piteşti - Curtea de Argeş. Foto Asociatia Pro Infrastructura
Autostrada Sibiu Pitesti, tronsonul 5 - Piteşti - Curtea de Argeş. Foto Asociatia Pro Infrastructura

După mai bine de 2 ani şi 7 luni de la lansarea licitaţiei, în sfârşit se poate semna contractul pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 5 (tronsonul Piteşti-Curtea de Argeş) din Autostrada A1 Sibiu-Piteşti.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins ca fiind inadmisibilă contestaţia asocierii China Railway-Viaponte, a anunţat Asociaţia Pro Infrastructură, precizând că acum CNAIR va putea semna în sfârşit contractul de execuţie.

În procedura de achiziţie pornită în 11.07.2017 au fost depuse 8 oferte în 27.10.2017, costul estimat fiind de 1,83 miliarde RON (30,35 km de autostradă). Ca orice licitaţie derulată de CNAIR care se respectă, a fost nevoie de DOI ANI de evaluări şi contestaţii pentru a fi desemnat un câştigător în august 2019: italienii de la Astaldi.

Însă asocierea chinezo-română a deschis o cale de atac excepţională la ÎCCJ în încercarea de a anula deciziile anterioare din justiţie, încheiată abia în 20.02.2020.

„Cerem responsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să semneze în cel mai scurt timp contractul, astfel încât până la începutul lui 2021 să fie gata proiectarea (termen 12 luni) şi să înceapă execuţia lucrărilor estimată a dura 4 ani.

În plus, solicităm CNAIR să dea drumul imediat pe circuitul inter-ministerial proiectului de Hotărâre de Guvern necesară exproprierilor şi să urgenteze finalizarea procedurii de selecţie a inginerului consultant ce a fost lansată în iulie 2019, fiind depuse 4 oferte în octombrie 2019, încă neevaluate”, scrie asociaţia.

În aprilie 2016, ministrul de atrunci al Transporturilor, Dan Costescu, oferea asigurări că până în anul 2020 se vor finaliza tronsoanele Sibiu - Boiţa şi Piteşti - Curtea de Argeş, odată cu reabilitarea DN73C, legătura Râmnicului cu autostrada Sibiu – Piteşti.

„Zilnic avem întâlniri cu echipa care se ocupă de autostrada Sibiu - Piteşti, pentru că este prioritatea 0 a companiei şi a ministerului, inclusiv DN 73 care se va moderniza. Prima veste bună este că am decalat termenul din 2023 în 2021 iar sectoarele de capăt, Sibiu - Boiţa şi Curtea de Argeş - Piteşti, vor fi gata chiar în 2020, odată cu DN 73 modernizat, care va asigura o descărcare elegantă pentru cei care vor să meargă spre Râmnicu Vâlcea, Gorj şi mai departe”, declara atunci ministrul Transporturilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite