ASF ar putea propune Ministerului de Finanțe reglementări care să includă reducerea tarifelor RCA

0
Publicat:

Directorul de stabilitate financiară din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, a transmis, sâmbătă, la Digi 24, că instituția va propune Ministerului de Finanțe o serie de reglementări care să includă o reducere a tarifelor RCA, în contextul celei mai recente decizii vizând societatea Euroins România.

ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins, Foto: Arhivă Adevărul
ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit datelor transmise de Bizidaz.ro, Ionescu nu a precizat foarte clar dacă ASF va propune o plafonare a tarifelor RCA, dar a spus că ,,Societățile de asigurări vor folosi tarifele din martie 2022. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care vor o poliță RCA, autoritatea va renunța la taxa de 1%. Vrem sa avem stabilitate pe piața RCA.”

ASF publică tarife de referință pentru polițele RCA, care nu sunt însă obligatorii pentru companiile de asigurări, ci sunt doar indicatori pentru clienții acestora. De regulă, firmele asiguratoare țin cont de acești indicatori când calculează tarifele.

Cum au evoluat preţurile

În urmă cu puţin timp, ASF a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA, majorate substanțial față de anul trecut, de la 1.286 lei pentru un autoturism cu capacitate egală sau mai mică de 1.200 mc, la 1.822 lei.

Astfel, asigurarea RCA pe un an pornește de la tariful minim de 1.822 de lei în cazul asiguraților cu vârstă mai mică de 30 de ani, dacă aceștia au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi, dar ajunge la 4.709 lei dacă automobilul are peste 2.500 cmc.

Spre comparație, în februarie 2022, tarifele se încadrau între 1.286 lei și 3.551 lei.

Pentru cei cu vârste între 31 și 40 de ani, asigurarea RCA variază de la 1.114 lei la 2.832 lei, iar pentru cei din categoria 41-50 ani variază de la 1.076 lei la 2.912 lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă, vineri, autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Tot vineri, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis autorităților responsabile să găsească soluții care să ducă la scăderea polițelor RCA.

La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluții pentru toți asigurații din piața de RCA din România, soluții care pot cuprinde diverse căi de acțiune, pe de o parte pentru cei asigurați la compania care a fost sancționată de către Autoritate (..) deoarece este instituția care reglementează și monitorizează și gestionează această piață, iar în funcție de soluțiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluții cu care să vină, astfel încât românii să fie protejați”, a spus ministrul Finanțelor Adrian Câciu la Antena 3 CNN.

Acesta a mai precizat: „Toți vedem că prețurile la aceste asigurări sunt extraordinar de mari și cred că trebuie să venim cu o serie de soluții care să conducă la o scădere a prețurilor pe piață, o diversificare a jucătorilor din zona aceasta și mai mult decât atât poate o întărire a acestor reglementări pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situație

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite