Artiştii şi bugetarii vârstnici îşi pot cumula pensiile cu salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile din sistemul public şi indemnizaţiile speciale pentru artişti nu mai sunt o piedică la angajare, seniorii apţi de muncă putând să-şi completeze veniturile şi din alte surse bugetare, au decis autorităţile.

În şedinţa de ieri, Guvernul a acordat din nou artiştilor, sportivilor şi academicienilor indemnizaţiile de merit, suspendate în 2009, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, un proiect care permite cumularea pensiei cu salariul în sistemul public.

Artiştii, sportivii şi academicienii care aveau drepturi conferite printr-o lege din 2002, dar care au fost suspendate în 2009, vor primi din nou aceste drepturi, în baza unei ordonanţe aflate pe agenda şedinţei de luni a Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta.

Cum se împart banii

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, cuantumul actual era împărţit în trei categorii: 339 de lei pentru artiştii cu atestat de categoria I; 254 de lei pentru artişti cu atestat categoria a II-a şi 198 de lei pentru artişti cu atestat categoria a III-a. Aceste cuantumuri vor fi indexate cu indicele inflaţiei calculat din octombrie 2008 până în august 2014, de 125,99%.

De asemenea, au fost deblocate şi indemnizaţiile de merit pentru 1.650 de persoane din domeniile ştiinţă, cultură şi sport, cu majorarea de la valoarea individuală de 1.800 de lei, cât era calculat în 2010, la 2.700 de lei. Diferenţa în plus rezultă din faptul că indemnizaţia reprezintă echivalentul a trei salarii minime.

Concomitent, Camera Deputaţilor a adoptat în data de 17 septembrie, cu 220 de voturi „pentru“, 6 voturi „împotrivă“ şi 41 de abţineri, un proiect de act normativ iniţiat de parlamentari ai PSD, PC şi minorităţi, care permite cumulul pensiei cu salariul şi în cazul angajaţilor din sistemul public. Legea îi are printre iniţiatori pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ilie Sârbu şi Bogdan Ciucă.

De unde a pornit scandalul

Cele două măsuri au mai generat de-a lungul timpului o serie de scandaluri. Cumulul pensiei cu salariul a fost interzis în anul 2009, însă Curtea Constituţională a considerat că măsura îngrădeşte dreptul la muncă şi reprezintă, practic, o expropriere.

Ulterior, prin legea de reorganizare a unor autorităţi şi instituţii publice, Cabinetul Boc stabilea că se poate cumula pensia cu salariul, dar numai în cazul în care pensia nu depăşea salariul mediu pe economie.

Scandalul a pornit după ce, încă din 2008, presa a scris despre o serie de cazuri din sistemul bugetar.

Astfel, în 2008, Florea Geică – directorul de atunci al Autorităţii Aeronautice – avea o pensie de 30.000 de lei, dar ocupa în acelaşi timp şi postul de director şi primea bani şi pentru faptul că era consilier. De asemenea, o serie de judecători ai Curţii Constituţionale cumulau pensie şi salariu, în vreme ce o serie de actori au contestat măsura Guvernului Boc.

Benefic, dar cine plăteşte?

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe în guvernarea Boc, susţine că acordarea acestor drepturi acum este o măsură electorală. „Eu mă bucur că această cumulare a pensiei cu salariul se oferă persoanelor care pot lucra. Problema este dacă bugetul o poate suporta. În 2009, când am luat noi această măsură, era o perioadă grea şi am zis că cei care mai au un venit să poată pleca şi rămân cu un venit, evitând astfel o serie de disponibilizări. Acum apare ca o cumpărare de voturi. Amnistia fiscală pentru pensionari plus mămici, plus cumulul pensiei cu salariul şi indemnizaţiile pentru artişti vor ajunge, probabil, la un impact total de un miliard de lei pe bugetul din 2015. Le vom plăti cu toţii din noi impozite. Ei (Guvernul – n.r.) justifică măsura cu faptul că situaţia economică este bună, dar nu este, pentru că suntem în recesiune tehnică“, a declarat Ialomiţianu pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, Cristian Pârvan – secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România – crede că măsura este benefică în societatea românească. „Atunci când faci 65 de ani nu înseamnă că automat eşti scos din priză. Se aplică în general pentru tot ce înseamnă o valorificare a forţei de muncă cu abilităţi şi competenţe. În statele nordice se foloseşte foarte mult acest sistem. O societate nu poate să-şi permită să irosească resursele. Guvernul Boc a plecat de la o idee bună, dar a implementat-o prost. Nu tai pădurea din cauza unor uscături. Nu poţi pentru 100 de cazuri să afectezi toată societatea“, a spus Pârvan. El cere ca toate posturile libere din sistemul bugetar să fie centralizate pe un site guvernamental, iar angajările să fie realizate prin concurs.

„Cutia Pandorei“

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, susţine că în anumite domenii se poate cumula pensia cu salariul, dar în altele nu este la fel de uşor. El dă, astfel, ca exemplu, mineritul, unde o persoană de 80 de ani nu mai poate practica, pe când un actor, da. El avertizează, însă, cu privire la măsura reparatorie privind artiştii.

„Ce se reîntâmplă acum prezintă un risc uriaş pentru sistemul de pensii. Şi profesorii pot să revendice acum acest lucru şi să ceară pensie specială, sau medicii, sau energeticienii. Aşa a apărut problema iniţială cu piloţii, care aveau pensii speciale, aşa se poate acum şi cu artiştii, toate categoriile pot revendica acelaşi lucru. Dacă tot deschidem Cutia Pandorei, cine le plăteşte? Evoluţia demografică e una devastatoare, iar migraţia continuă“, a punctat Costin.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/cumularea-pensiei-cu-salariul-la-bugetari" target="_blank">View the story "cumularea pensiei cu salariul la bugetari" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite