Apicultura, o afacere profitabilă: câţi bani îţi pot aduce albinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ocupaţie cu tradiţie pe plan local, apicultura a început să se dezvolte în ultimii ani, numărul celor care pornesc o afacere în această zona fiind în creştere. Este o afacere care nu necesită o investiţie substanţială, iar banii pot fi recuperaţi în aproximativ doi ani, a explicat pentru wall-street.ro Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR).

In prezent numarul apicultorilor din Romania ajunge la 30.000-35.000, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine. In plus, pe plan local exista 1,3 milioane familii de albine. Efectivul de albine din Romania plaseaza tara noastra pe locul 7 la nivel de Uniune Europeana dupa tari precum Spania, Grecia, Franta, Italia sau Polonia.

Pentru a incepe o astfel de afacere sunt necesare initial 5-10 familii de albine, ceea ce presupune o investitie de pana la 1.500 de euro, sustine Ioan Fetea. Suma poate fi amortizata in decurs de pana la doi ani. Pe langa achizitionarea familiilor de albine (costul unei familii ajunge la 400-500 de lei) mai sunt necesare investitii precum faguri, ramele din stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli. Astfel, in cazul a zece familii de albine costurile anuale nu depasesc 200-300 de lei.

Intr-o familie de albine se afla trei tipuri de indivizi – matca, albinele lucratoare si trantorii. Numarul albinelor lucratoare variaza, osciland intre 10.000 in perioada de iarna pana la 40.000-80.000 in timpul verii. In plus, intr-un stup exista de regula o singura matca, in timp ce trantorii (masculii care imperecheaza matca) sunt prezenti in stup din primavara pana in toamna in numar de cateva sute.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite