APIA a efectuat plăți de peste 403 milioane de lei în Campania aferentă anului 2023

0
Publicat:

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat marți faptul că s-au efectuat plăți de peste 403 milioane de lei pentru cererile depuse în timpul Campaniei din 2023.

foto fermier în tractor
APIA a efectuat plăți de peste 403 milioane de lei în Campania aferentă anului 2023

Cei peste 430 de milioane de lei s-au împărțit în mai multe tranșe: 581 de fermieri au beneficiat de ajutoare din Fondul de Garantare Agricolă (FEGA) în valoare de peste 63 de milioane de lei; 561 de fermieri au încasat ajutoare de peste 335 de milioane de lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR); 565 de fermieri au încasat o cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) în valoare totală de peste 66 de milioane de lei iar 284 de fermieri au încasat o sumă de peste 1 milion de lei din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI).

Cererile pentru Campania aferentă anului 2024 se pot depune până la data de 8 martie inclusiv, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor din domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale.

Conform sursei citate, cererile de acordare se depun la Centrele locale/judeţene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucureşti, pe a căror/cărui rază teritorială a fost depusă cererea de plată aferentă anului 2023.

Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă şi este de echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.

otodată, valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro.

Resursele financiare totale sunt de 1.200.000 mii lei, reprezentând echivalentul a 243.239,956 mii euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024”, se menţionează în comunicat.

Potrivit APIA, plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024.

APIA pune la dispoziţia solicitanţilor cereri pretipărite, cu suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului aferente fiecărei culturi pentru anul 2023; suprafeţele totale se exprimă în ha, în cifre întregi fără subdiviziuni, prin trunchiere. Pentru acordarea grantului direct, solicitanţii trebuie să depună cererea pretipărită pusă la dispoziţie de către APIA însoţită de copia documentului de coordonate bancare - cont bancar activ, numai în situaţia în care acesta a suferit modificări faţă de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023”, precizează instituţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite