APAPR: Guvernul pune în pericol viitoarele pensii ale opt milioane de români

0
Publicat:

Eliminarea obligativității aderării la Pilonul 2 de pensii private, propusă marți prin amendament la noile măsuri fiscale a stârnit ample reacții din partea administratorilor de pensii private.

Mai multe monede răsturnate din mână pe o masă
Eliminarea obligativității aderării la Pilonul 2 de pensii private pune în pericol viitoarele pensii

APAPR respinge cu fermitate propunerea depusă azi în Parlament de eliminare a obligativității Pilonului II de pensii private. „Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul țărilor civilizate”, susțin administratorii de pensii private.

Potrivit asociației, toate statele din Uniunea Europeană și din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumătate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii.

Mai mult, prin PNRR, Guvernul României și-a asumat să întărească Pilonul II și nu să îl desființeze, jalon pe care atât Guvernul cât și Comisia Europeană îl considera îndeplinit. Propunerea depusa azi în Parlament afectează grav și ireversibil Pilonul ÎI de pensii, lăsând 8 milioane de români cu un viitor incert la pensie, contrar direcției europene a României.

Pilonul II de pensii private obligatorii funcționează în România de mai bine de 15 ani cu rezultate excepționale în beneficiul cetățenilor: randament mediu anual de peste 7,5% (dublu față de inflația corespunzătoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezintă doar câștigul net din investiții adus de managementul administrat privat peste contribuțiile virate de români garantate prin efectul legii. Peste 90% din acești bani sunt investiți în economia României, contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă. În plus, cu un comision mediu anual de cca. 0,36% din activul net (2022), respectiv 0,24% (estimare 2023), Pilonul II din România este printre cele mai eficiente sisteme de pensii private din lume pentru salariații români, după cum o arată statisticile OCDE.

Potrivit unui sondaj național desfășurat anul trecut la solicitarea APAPR, românii își doresc pensii duble față de ce poate oferi în prezent sistemul public (de stat). Diferența nu poate fi acoperită decât de un Pilon II puternic, obligatoriu, complementar la Pilonul I, lăsat să funcționeze în parametrii săi, nu atacat constant cu inițiative distructive precum cea depusă astăzi în Parlament.

Mai mulți parlamentari PSD propun, prin amendamentele la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, să fie eliminată obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii. O altă propunere e ca băncile să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri în următorii doi ani.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite