Noile măsuri fiscale, modificate pe ultima sută de metri, înainte de asumarea răspunderii. Cum arată noua variantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile măsuri fiscale puse în dezbatere publică săptămâna trecută au fost modificate pe ultima sută de metri, înainte ca Guvernul să aprobe proiectul de hotărâre prin care-și va asuma răspunderea.

Premierul Marcel Ciolacu
Noile măsuri fiscale au fost modificate pe ultima sută de metri FOTO Shutterstock

Față de varianta inițială, proiectul a suferit câteva modificări, pe care le prezentăm succint în cele ce urmează:

- s-a renunțat la prevederea care stabilea un plafon de 2,5% din veniturile proprii pentru organizarea de concerte, spectacole și festivaluri de către autoritățile locale.

- au fost eliminate accizele și investițiile la calculul taxei de 1% din cifra de afaceri a marilor companii.

- impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

-companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

- scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.

- reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

- se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%.

- taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.

Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz negativ pentru ordonanța care propune măsurile fiscale, punctând că aceasta nu crește sustenabilitatea financiară a țării, ci deteriorează nivelul de trai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite